Noul acord prelungeşte pentru 10 ani, până în 2026, actualul acord dintre cele două companii, a precizat Ministerul grec al Energiei, confirmând informaţiile anterioare publicate de Reuters.

Gazprom este cel mai mare furnizor al companiei de distribuţie a gazelor naturale din Grecia (DEPA). Cele două părţi au negociat timp de mai multe luni un nou acord iar DEPA vroia să obţină o reducere de preţ de cel puţin 15%, în caz contrar ameninţând ca va recurge la procedura de arbitraj.

Noul acord este unul de tip take-or-pay, chiar dacă include condiţii mai flexibile, şi prevede că Gazprom va furniza DEPA o cantitate cuprinsă între 2,5 şi 3,0 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Preţul pentru gazele naturale inclus în noul acord este legat de preţul petrolului dar potrivit surselor este mai mic de 400 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în scădere faţă de preţul de 470 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, cât plăteşte în prezent DEPA.

Guvernul grec este foarte interesat să reducă costurile energetice pentru companii, după ce o recesiune de şase ani a condus la un val de falimente şi la o rată a şomajului de 28%.

În luna iunie a anului trecut autorităţile de la Atena au anunţat că nu au reuşit să vândă compania de gaze naturale DEPA către grupul rus Gazprom. Guvernul grec are însă de gând să relanseze privatizarea DEPA, una din cele mai mari companii greceşti, în cursul acestui an sau în anul următor.

Te-ar putea interesa și: