Guvernul va lua imediat măsuri pentru vânzarea participaţiilor deţinute la OTE, Postbank, porturile din Atena şi Thessaloniki, precum şi la compania de furnizare a apei din Thessaloniki ‘pentru a concentra cea mai mare parte a sarcinilor financiare din prima parte a ambiţiosului program de privatizare’, a declarat ministrul elen de Finanţe, George Papaconstantinou.

Acesta a adăugat că Executivul de la Atena ‘şi-a reafirmat hotărârea de a continua programul de consolidare fiscală’, pentru a reduce deficitul bugetar de la 10,5% din PIB la 7,5% din PIB până la sfârşitul anului.

Oficialul elen a explicat că măsurile detaliate de reducere suplimentară a deficitului până la 1% din PIB până în 2015 vor fi anunţate săptămâna viitoare, la încheierea vizitei în Grecia a delegaţiei FMI, UE şi BCE.

Un fond suveran de investiţii alcătuit din active imobiliare şi care urmează să fie vândute va fi înfiinţat pentru a grăbi procesul de privatizare.

Analiştii au apreciat că Grecia ar putea vinde rapid participaţia deţinută la OTE companiei germane Deutsche Telekom, care deţine deja 30% din operatorul elen de telecomunicaţii.

Deutsche Telekom este ‘puţin mai ezitantă’ în privinţa majorării participaţiei de 30% deţinută la operatorul elen de telecomunicaţii Hellenic Telecommunications Organization SA (OTE) din cauza recesiunii din Grecia şi a lipsei de cooperare din partea guvernului, a declarat luni Roland Mahler, şeful Deutsche Telekom pentru Europa, excluzând Germania.

Grecia intenţionează să-şi vândă anul acesta participaţia sa de 20% deţinută la OTE, în cadrul unui program de vânzare de active ce ar urma să aducă la buget 50 de miliarde de euro. Guvernul grec are dreptul de a vinde 10% din OTE către Deutsche Telekom la un preţ de 15% peste preţul mediu de piaţă în ultimele 20 de zile. Echipa managerială şi consiliul de supraveghere de la Deutsche Telekom se vor deplasa în Grecia la finele lunii mai, ocazie cu care vor avea loc mai multe întâlniri cu directorii locali.

Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE Group, deţine 54,01% din Romtelecom.