Conform proiectului aprobat vineri de Consiliul de Miniştri, s-au calculat la 10-15 miliarde euro sumele ce vor fi obţinute din privatizarea companiilor publice şi la 25-35 miliarde euro cele din vânzarea sau închirierea unor proprietăţi imobiliare ale statului.

Astfel, statul elen îşi va diminua participaţia la companii precum Loteria, compania de stat de energie electrică, cea de telecomunicaţii şi cea de gaze naturale.

De asemenea, îşi va reduce pachetul de acţiuni la aeroportul internaţional din Atena, Elefterios Venizelos, şi va vinde participaţia pe care o deţine la cazinouri, în 2011.

Guvernul are în vedere şi vânzarea companiei de stat de metale LARKO.

Pe de altă parte, va rămâne în proprietatea statului compania de apă (EYDAP) şi va fi permisă intrarea unui investitor privat în serviciul poştal, în 2012.

Totodată, Executivul va demara un program de folosire, prin vânzare sau închiriere, a patrimoniului imobiliar al statului.

Printre proprietăţile afectate de această politică se numără vechiul aeroport internaţional din Atena şi o serie de instalaţii sportive construite cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2004.
SURSA: Agerpres