După un sezon slab în 2012, marcat de alegeri, instabilitate politică şi proteste împotriva măsurilor de austeritate, industria turismului pare că s-a redresat semnificativ. Anul trecut, numărul turiştilor străini care au vizitat Grecia a crescut cu 15,5% până la cifra record de 17,9 milioane. Noua estimare a oficialilor eleni este o veste bună pentru Grecia, care de şase ani se confruntă cu recesiunea, iar rata şomajului depăşeşte 26%.

'2013 a fost un an record. În 2014, datele preliminare arată că vom depăşit acest record. Suntem pregătiţi să avem peste 20 milioane turişti în acest an', a afirmat premierul Antonis Samaras.

Veniturile din turism s-au îmbunătăţit considerabil după ce Grecia a redus Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) de la 23% la 13% în sectorul restaurantelor, o măsură pe care Guvernul lui Antonis Samaras a reuşit să o obţină de la creditorii internaţionali internaţionali (FMI, UE, BCE) pentru a da o gură oxigen consumului privat.

De asemenea, ministrul Culturii, Panos Panagiotopoulos, a anunţat majorarea veniturilor obţinute de stat după prelungirea programului de vizitare a muzeelor şi a siturilor arheologice

Săptămâna trecută, preşedintele Asociaţiei Companiilor de Turism din Grecia (SETE), Andreas Andreadis, a afirmat că numărul turiştilor străini aşteptaţi să viziteze Grecia în acest an ar urma să atingă nivelul record de 21,2 milioane, cifră ce include şi turiştii care vor veni pe navele de croazieră.

SETE prognozează că numărul total de turişti va creşte, chiar dacă cererea venită din Rusia ar urma să scadă cu 5%, iar numărul de vizitatori din Ucraina ar urma să scadă cu 50%.

Pentru a putea face faţă cererii viitoare, SETE şi-a propus construirea de hoteluri de patru şi cinci stele, cu o capacitate cumulată de 250.000 de paturi, dintre care 150.000 ar urma să fie complet noi, iar restul de 100.000 ar urma să provină de pe urma modernizării capacităţilor existente. Acest lucru va impune, însă, implementarea unor programe de investiţii în valoare de până la 24 de miliarde de euro, dintre care trei miliarde de euro ar urma să vină de la stat, iar restul de la sectorul privat.

Sectorul turistic este responsabil pentru aproximativ 17% din Produsul Intern Brut al Greciei şi circa 18% din locurile de muncă. Autorităţile de la Atena mizează pe acest sector pentru a fi motorul relansării economiei elene în 2014, după şase ani de recesiune.

Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) şi a beneficiat de o reducere a datoriei de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Conform datelor Eurostat, în primul trimestru din 2014, economia Greciei s-a contractat cu 1,1% comparativ cu perioada similară din 2013. AGERPRES