Şeful Guvernului a obţinut, fără surprize, voturile a 162 dintre cei 299 de deputaţi prezenţi şi a pledat pentru un plan alternativ în vederea redresării economiei ţării, relatează Euronews.

Actualul plan de ajutor se încheie la sfârşitul lunii, iar Atena va trebui să găsească 17 miliarde de euro până la sfârşitul lui august pentru a evita deficitul de plăţi.

Noul Guvern a obţinut fără probleme votul Parlamentului, dar adevăratele provocări abia acum urmează: să-şi ţină promisiunile pe plan intern şi să negocieze sub o presiune puternică cu creditorii internaţionali, comentează Euronews.

În acest sens, prim-ministrul Alexis Tsipras a ridicat tonul la Germania înaintea unei reuniunii cruciale a Eurogroup, care va avea loc miercuri.

"Domnul Schauble şi domnul Samaras ne-o pot cere în orice fel, dar noi nu vom solicita o extindere a planului de ajutor pentru Grecia. Cât timp vom avea sprijinul poporului, nu vom ceda în faţa şantajului şi nu ne va fi teamă de nimeni", a declarat el, făcând referire la ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble şi la fostul premier grec Antonis Samaras.

Tsipras a acuzat Germania că îi cere Greciei "lucruri iraţionale". El şi-a încheiat însă discursul exprimându-şi "speranţa că va fi găsit un acord cu partenerii europeni".

La rândul său, ministrul Securităţii sociale a amintit unitatea majorităţii şi dorinţa sa de a merge înainte cu programul său.