‘Dacă Eurogrupul (alcătuit din miniştrii de finanţe din zona euro) va putea adopta o decizie politică pozitivă la reuniunea de luni, ar putea fi finalizat la timp acordul preliminar cu creditorii Greciei vizând schimbul voluntar de obligaţiuni’, a declarat oficialul BCE, care reprezintă Germania.

Acesta a explicat că deşi BCE nu poate contribui direct la noul pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, dacă vor fi înregistrate profituri de pe urma obligaţiunilor suverane elene deţinute, ele vor fi distribuite statelor membre, care le vor putea folosi pentru a ajuta Grecia.

‘Dacă va exista profit, îl vom direcţiona către băncile centrale ale statelor din zona euro aşa cum e prevăzut în statutul nostru. Apoi statele membre pot decide să folosească aceste fonduri ca o contribuţie la finanţarea programului de sprijin pentru Grecia’, a afirmat Joerg Asmussen.

Liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a anunţat marţi seară că reuniunea de miercuri a miniştrilor de finanţe din zona euro consacrată ajutorului pentru Grecia a fost anulată, ca urmare a faptului că Atena nu a îndeplinit toate condiţiile cerute. Juncker a precizat că Grecia nu a anunţat încă modalităţile prin care va asigura economii suplimentare în valoare de 325 de milioane de euro în anul 2013, aşa cum s-a angajat.

Cea de-a treia rundă de negocieri între autorităţile de la Atena şi creditorii privaţi are drept obiectiv ajungerea la un acord vizând schimbul voluntar de bonduri care ar rezulta în ştergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul ar presupune că creditorii privaţi ar accepta o reducere (‘haircut’) de cel puţin 50% a valorii nominale a bondurilor greceşti în valoare de 200 de miliarde de euro pe care le deţin.

În luna octombrie 2011, liderii zonei euro au convenit un al doilea program de finanţare destinat Greciei, în valoare de 130 miliarde de euro, după ce estimările iniţiale potrivit cărora Grecia va putea reveni pe pieţele financiare în luna martie 2012 s-au dovedit mult prea optimiste. Însă acest plan depinde de succesul negocierilor între guvernul grec şi băncile şi fondurile de investiţii creditoare.

SURSA: Agerpres