Atena are termen până la sfârșitul acestei săptămâni să fie de acord să prelungească programul de salvare de 172 de miliarde de euro, fără de care ar putea rămâne în curând fără bani. Într-un discurs sfidător la parlament, prim-ministrul grec Alexis Tsipras a declarat că țara sa "nu va accepta un ultimatum, ci va negocia ca un partener egal".

Noul guvern grec vrea să reînvie o afacere adusă în discuţie luni de Pierre Moscovici, economistul şef al Comisiei Europene, înainte de începerea negocierilor miniștrilor de finanțe, care s-a soldat cu un eşec.

"Vom solicita o prelungire a acordului actual de salvare în cadrul planului Moscovici", a declarat un ministru al cabinetului grec.

Potrivit oficialilor implicați în discuții, planul ar permite Atenei să extindă planul de salvarea timp de patru luni după data expirării prezentului acord, pe 28 februarie, în schimbul unei serii de principii: Grecia nu ar trebui să procedeze la reforme economice; va continua să ruleze un surplus bugetar primar; îşi ia angajamentul să-şi plătească creditorii în întregime. În schimb, Atenei i s-ar fi dat libertate în a decide care reformele cu care ar fi de acord sau nu.

Acest planul a fost, de fapt, respins de partenerii Greciei din zona euro luni, aceştia insitând că Atena să accepte o prelungire a salvării în condiții existente.

Germania și alţi adversari duri ai ideii Greciei de a modifica termenii de salvare vor profita de pe urma discursului premierului Tsipras, în care acesta se angajează să oprească unele reformele economice la care Atena s-a angajat anterior.