Guvernul elen a dat asigurări că va proteja băncile din Grecia de orice litigii ar apărea privind pierderile înregistrate dacă vor lua parte la programul de răscumpărare a obligaţiunilor. Instituţiile elene de creditare, care se estimează că deţin bonduri în valoare de 17 miliarde de euro, din obligaţiunile de 63 eligibile pentru programul de răscumpărare, vor decide vineri dacă se vor alătura acestui proces.

Ministrul elen de finanţe, Yannis Stournaras, care le-a spus băncilor că este "datoria lor patriotică" să se asigure că procesul de răscumpărare va fi un succes, a declarat la radio că Atena va include o clauză prin care va proteja conducerea băncilor de orice litigii ar apărea din partea acţionarilor, în cazul în care înregistrează pierderi. Premierul elen Antonis Samaras a anunţat deja că fondurile de pensii din Grecia, care deţin bonduri de 8 miliarde de euro, nu vor lua parte la programul de răscumpărare a unei părţi din obligaţiunile suverane deţinute de investitorii privaţi.

Atena nu intenţionează să extindă dincolo de ziua de vineri termenul limită al programului de răscumpărare a unei părţi din obligaţiunile suverane deţinute de investitorii privaţi, a declarat pentru Reuters un oficial de la Ministerul de Finanţe, dezminţind astfel un raport dintr-un ziar elen care sugera că executivul ar putea prelungi până săptămâna viitoare aceste termen.

"Procesul se va finaliza astăzi şi nu este necesară o extindere", a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt de la Ministerul de Finanţe iar un al doilea oficial a confirmat termenul limită la 17.00 GMT.

Grecia a anunţat luni că va realiza oferta de răscumpărare a unei părţi din obligaţiunile suverane deţinute de investitorii privaţi, precizând că nu va cheltui mai mult de 10 miliarde de euro pentru răscumpărarea obligaţiunilor.
Sursa: Agerpres