Pachetul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro convenit de Grecia cu zona euro şi FMI a început în luna mai 2010 şi în cazul programului cu UE va expira la data de 31 decembrie 2014. În prezent, autorităţile de la Atena vor să pună capăt asistenţei internaţionale în momentul în care încetează finanţarea de la UE chiar dacă, în conformitate cu calendarul actual, programul cu FMI va continua până în 2016.

Cele două părţi nu s-au înţeles asupra deficitului bugetar proiectat pentru 2015, problema care a întârziat încheierea unui acord privind ieşirea din actualul program de sprijin. Atena trebuie să ajungă la un acord până la termenul limită de 8 decembrie pentru a se asigura că finalizează programul până la 31 decembrie 2014.

Oficialul a explicat că nu au existat discuţii privind extinderea programului de asistenţă financiară dincolo de sfârşitul acestui an şi nu s-a stabilit o dată pentru reîntoarcerea inspectorilor CE, BCE şi FMI la Atena.

'Problema numărul unu este deficitul fiscal pe 2015', a afirmat oficialul elen după finalizarea convorbirilor care s-au desfăşurat la Paris. Reprezentanţii creditorilor internaţionali au estimat că Atena se va confrunta anul viitor cu un deficit bugetar de peste două miliarde de euro.

Autorităţile elene susţin că nu există un astfel de deficit şi, săptămâna trecută, au trimis în Parlament, fără aprobarea inspectorilor CE, BCE şi FMI, un proiect de buget cu un deficit aproape zero.

Luna aceasta, preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat că: 'Există un sprijin puternic pentru o linie de credit preventivă sub forma unui instrument al ESM (Mecansimul European de Stabilitate) denumit linie de credit cu condiţii mai stricte. Aceasta este calea pe care o vom urma în viitor şi vom lucra la condiţiile ataşate'.

Oficialii zonei euro au mai spus că în noua linie de credit ar putea fi incluse şi fondurile alocate deja zonei euro pentru recapitalizarea băncilor greceşti, dar care nu au fost utilizate încă. În prezent, Grecia are la dispoziţie aproximativ 11 miliarde de euro într-un fond special utilizat pentru recapitalizarea băncilor greceşti, însă rezultatele testelor de stres publicate săptămâna trecută de Banca Central Europeană arată că va fi nevoie doar de o mică parte din această sumă.

Însă, pentru a obţine o linie de credit cu condiţii mai stricte, Grecia va trebui să semneze un nou 'memorandum de înţelegere' cu Comisia Europeană, un subiect sensibil în condiţiile în care precedentul memorandum semnat cu creditorii internaţionali a impus măsuri de austeritate şi reformă care au fost resimţite de cetăţenii greci ca o pierdere de suveranitate.

AGERPRES