Preşedintele Federaţiei Germane a Băncilor Private este foarte pornit împotriva ideii de a-i fi acordat Greciei un ajutor financiar european , afirmând că modul în care este rezolvată situaţia economică internă este strict problema guvernului de la Atena.

„Este problema grecilor faptul că au ajuns aici. Ei trebuie să explice într-o manieră credibilă cum vor putea să restraângă deficitul”, a declarat Manfred Weber pentru cotidianul Berliner Zeitung.

„Grecia s-a plasat singură în această situaţie sificilă prin politica sa bugetară laxistă”, a subliniat acesta.

Situaţia financiară din Grecia a devenit îngrijorătoare din cauza deficitului foarte ridicat şi a datoriei publice deosebit de mari, motiv pentru care agenţia de rating Fitch a coborât ratingul suveran al ţării. Grecia prezintă o datorie publică de 113% din PIB şi un deficit bugetar de 12,7%.

„Dacă vor apărea presiuni, Germania trebuie să nu acorde sprijin financiar. Consecinţele ar fi catastrofale”, a avertizat şi Clemens Fuest, preşedinte al comitetului de consilieri ai Ministerului german de Finanţe.

Grecia trebuie să îşi asume singură responsabilitatea, a spus Fuest, adăugând: „Contribuabilii germani ar deveni responsabili de bugete asupra cărora nu au vreo influenţă”.

Ca un termen de comparaţie, Germania are o estimare a datoriei publice  pentru 2009 de 73% din PIB , în condiţiile în care limita impusă de Uniunea Europeană este de 60%, şi un deficit de 3,4%, limita UE fiind de 3%.

SURSA: 20min.ch