”Germanii şi nord-europenii au două opţiuni”, explică Philip Coggan, jurnalist şi analist financiar, într-un material de pe pagina de Internet a FMI intitulat ”Înecaţi în datorie”. ”Ei pot trimite direct bani Greciei şi Portugaliei, sau pot împrumuta Greciei şi Portugaliei bani ce nu vor mai fi rambursaţi”, a adăugat el.

”Într-un mod sau altul, nu este o mare diferenţă: ei nu-şi vor mai vedea banii înapoi. Şi, în cele din urmă, va trebui ca populaţiile să admită ceea ce este de netăgăduit în ţările din Europa de Nord”, a conchis Coggan.

Sumele vărsate Greciei de către FMI, peste 20 miliarde de euro până în prezent, sunt cele mai importante din istoria instituţiei. Potrivit proiecţiilor sale, Atena are mijloacele de a rambursa banii către creditorii publici, inclusiv către Germania, cu condiţia de a-şi reforma economia şi de a fi ajutată ca aceste reforme să dea rezultate.

FMI-ul s-a angajat, la începutul lui 2011, să asculte mai multe opinii contrare celei pe care o are organizaţia, după ce-a fost criticat de un audit intern din cauza incapacităţii sale de a prevedea criza financiară înainte de 2007.
SURSA: Agerpres