Într-un moment în care oricum relaţiile dintre Grecia şi Turcia sunt mai tensionate ca niciodată, partea elenă a anunţat că va spori supravegherea la frontiera sa terestră cu Turcia. Grecii vor ridica un nou gard pentru a împiedica migranţii să treacă graniţa.

Noul gard va avea o lungime de circa 30 de kilometri, o înălţime de 5 metri şi ar urma să fie finalizat în cel mult opt săptămâni. În partea superioară a gardului se vor instala plăci metalice de 1,25 de metri şi sârmă ghimpată.

Vor fi construite şi o serie de turnuri de observaţie

Mai există un gard, construit în anul 2012, ce are o lungime de 12,5 kilometri şi este situat în partea de nord a frontierei greco-turce. Partea elenă a anunţat că şi acest gard urmează să fie reparat.

În plus, vor fi construite mai multe turnuri de observaţie, cu obiectivul de a controla deplasările migranţilor de partea turcă a graniţei.

Prin aceste măsuri, Guvernul conservatorului Kyriakos Mitsotakis încearcă să consolideze graniţa în faţa oricărei pătrunderi ilegale. Cea mai mare parte a frontierei terestre dintre Grecia şi Turcia este delimitată de râul Evros, a cărui traversare este foarte periculoasă, mai ales iarna.

Ciocniri violente între migranţi şi forţele de ordine greceşti

În luna februarie a acestui an, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat deschiderea frontierelor ţării sale către Europa pentru refugiaţii aflaţi în Turcia care doreau să ajungă în ţările UE.

În luna următoare, în timpul unui duel verbal între Atena şi Ankara, zeci de mii de migranţi s-au confruntat la graniţă cu forţele de ordine greceşti, care i-au respins folosind masiv gaze lacrimogene şi arme de foc neletale. Confruntările s-au soldat cu doi morţi şi sute de răniţi în rândul migranţilor. Potrivit autorităţilor de la Atena, atunci a fost împiedicată intrarea în Grecia a circa 59.000 de migranţi, transmite Agepres.