Biroul de statistică ELSTAT a informat că preţurile de consum au înregistrat o scădere anuală de 0,2% în luna martie, după un avans de 0,1% în luna februarie.

‘Este pentru prima dată după luna mai 1968 când indicele preţurilor de consum este negativ’, a declarat directorul departamentului de inflaţie de la ELSTAT, Michail Glenis.

Cele mai mari scăderi anuale în luna martie au fost înregistrate la serviciile de comunicaţii (minus 5,1%) şi serviciile de sănătate (minus 4,6%).

Scăderea preţurilor în teritoriul negativ era de aşteptat având în vedere că economia Greciei înregistrează al şaselea an de contracţie consecutivă, iar PIB-ul Greciei este cu 16% mai mic decât în 2008.

‘Procesul deflaţionist este aşteptat să continue pentru restul anului, oferind un uşor sprijin pentru veniturile aflate la dispoziţia populaţiei’, a declarat Platon Monokroussos, economist la Eurobank.

Potrivit celor mai recente estimări bugetare ale guvernului de la Atena, economia Greciei se va contracta cu 4,5% în acest an în timp ce rata medie a inflaţiei ar urma să se situeze la 0,8%.
SURSA: Agerpres