Această a cincea tranşă de ajutor din partea FMI ridică la 8,24 de miliarde de euro valoarea totală a sumelor plătite Atenei de FMI după anunţul acordului de salvare a ţării, a menţionat instituţia internaţională într-un comunicat.

După un prim plan de ajutorare, aprobat în 2010, Grecia a obţinut în primăvara anului 2012 o linie masivă de credit de aproximativ 173 miliarde de euro, acordat de troica finanţatorilor internaţionali (FMI, CE, BCE), în schimbul unui sever program de austeritate.

FMI, care participă cu 28 de miliarde de euro la planul de ajutorare stabilit în 2012, a deblocat precedentele tranşe de ajutor la finalul unor aprinse negocieri.

De această dată, parlamentul grec a fost nevoit să adopte săptămâna trecută în procedură de urgenţă un proiect de lege privind reforma codului fiscal si a sectorului public pentru ca Atena să primească noua tranşă de ajutor.

Pe 8 iulie, UE şi FMI şi-au dat acordul pentru deblocarea unei noi tranşe dintr-un împrumut acordat Greciei în valoare de 6,8 miliarde de euro, dintre care 2,5 miliarde de euro achitate de zona euro la sfârşitul lunii iulie prin intermediul fondului său de salvare.

În afara sumei acordate de Eurogrup, noua tranşă include 1,5 miliarde de euro pe care trebuie să o asigure băncile centrale ale ţărilor europene, restituindu-i Atenei dobânzile la datoria sa. AGERPRES