‘Încă dispunem de câteva mijloace pentru a acţiona’, le-a declarat reporterilor Yannis Stournaras după întâlnirea cu premierul Antonis Samaras şi liderii celorlalte două partide care sprijină coaliţia aflată la guvernare în Grecia. Yannis Stournaras a adăugat că cei trei lideri au ajuns la un acord privind modalitatea de realizare a reducerii cheltuielilor cu 14 miliarde de dolari.

Săptămâna viitoare, reprezentanţii UE, BCE şi FMI sosesc în Grecia pentru a analiza noul program economic al guvernului. În funcţie de raportul acestora, Grecia poate primi în septembrie următoarea tranşă de 31,5 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară.

Evangelos Venizelos şi Fotis Kouvelis, liderii celor două partide care sprijină guvernul lui Samaras au anunţat că îşi vor mobiliza legăturile din Europa pentru a susţine renegocierea planului de austeritate impus de creditorii internaţionali în schimbul salvării ţării de la faliment. ‘Vom face tot posibilul pentru a îmbunătăţi termenii nefavorabili ai planului şi a cere creditorilor o prelungire a perioadei pentru ajustări bugetare’, a afirmat recent Venizelos. Acesta a reafirmat că, din cauza unei recesiuni mai greve decât se anticipa, este nevoie de o prelungire cu trei ani a ajustării bugetare, până în 2017 în loc de sfârşitul lui 2014, aşa cum se prevede în plan.

Grecia înregistrează al cincilea an consecutiv de recesiune, începută prin criza bancară din 2008 şi agravată din 2010, anul declanşării crizei datoriei, care a obligat Atena să recurgă la împrumuturi internaţionale acordate de UE, BCE şi FMI.

Noul guvern de coaliţie, condus de conservatorul Antonis Samaras, s-a angajat să continue reformele prevăzute în planul de asanare a economiei dictat de UE şi FMI, cerând, în acelaşi timp, ‘schimbări care să favorizeze creşterea’.
SURSA: Agerpres