Creditorii internaţionali nu au luat încă decizia privind acordarea următoarei tranşe de asistenţă financiară în valoare de 31,5 miliarde de euro, în pofida aprobării de către Atena a noului buget pe anul 2013, care include noi măsuri de austeritate.

Potrivit Financial Times, citat de RBC, agenţia de gestionare a datoriei de stat a Greciei intenţionează să acopere întregul deficit al ţării prin plasarea unor certificate de trezorerie în decursul zilei de marţi. Dar, băncile elene susţin că pot cumpăra titluri de valoare numai în sumă de 3,5 miliarde de euro, bani pe care ar urma să-i ia cu împrumut de la Banca Centrală Europeană (BCE), în timp ce instituţiile financiare din Grecia nu mai dispun de rezerve semnificative de active, pentru care BCE să garanteze.

"Situaţia este foarte complicată. Guvernul va trebui să găsească restul de mijloace prin alte metode", a declarat pentru FT reprezentantul uneia din marile bănci elene.

Cu toate acestea, diplomaţii europeni exclud posibilitatea intrării Greciei în incapacitate de plată la mijlocul lunii noiembrie, evocată de mai multe ori de autorităţile de la Atena.

Dacă Atena nu va reuşi să atragă fonduri prin plasarea de noi titluri, atunci va putea să recurgă la rezerva de 3 miliarde de euro pentru reabilitarea sectorului bancar, care a fost finanţat de creditorii internaţionali.

Pentru luni seara este programată o reuniune a miniştrilor din zona euro (Eurogrupul), una din problemele centrale urmând să fie situaţia din Grecia. Experţii nu se aşteaptă însă la decizii majore de la această reuniune. Cel mai probabil, adoptarea unor decizii-cheie va fi amânată pentru summitul liderilor europeni din 22-23 noiembrie.
Sursa: Agerpres