"Linia de front modernă, acesta este internetul", menţionează deputatul Keith Vaz, preşedintele Comisiei pentru afaceri interne, într-un raport publicat joi. "Forumurile de discuţii şi reţelele sociale sunt seva Daesh şi a altor grupări teroriste în materie de recrutare, finanţare şi difuzare a ideologiei lor", afirmă el în continuare. 

"În cunoştinţă de cauză, mari companii, cum ar fi Google, Facebook şi Twitter (toate trei din SUA) se dovedesc incapabile să răspundă la această ameninţare", adaugă el, estimând că acest "eşec" face anumite părţi din internet zone de necontrolat. 

În ceea ce priveşte sutele de mii de conturi suspendate de Twitter şi milioanele de videoclipuri şterse de Google, acestea nu reprezintă decât o "picătură în ocean", consideră comisia. 

Problema, subliniază aceasta, vine din lipsa de resurse umane puse la dispoziţie de companii pentru a urmări conţinutul problematic: "Aceste companii au echipe de doar câteva sute de angajaţi pentru a supraveghea reţele de miliarde de conturi". 

"Teroriştii şi apologeţii terorismului nu sunt autorizaţi pe Facebook şi noi răspundem rapid şi ferm la textele cu caracter terorist ", a reacţionat Simon Milner, unul din responsabilii Facebook UK, susţinând că societatea sa "a lucrat ani de zile cu experţi pentru a contracara" discursul extremist. 

Un purtător de cuvânt al YouTube (filială a Google) a asigurat la rândul său că platforma "va continua să lucreze cu guvernul şi autorităţile judiciare pentru a defini modul optim de a răspunde la radicalizare". 

La rândul său, Twitter a anunţat săptămâna trecută că a suspendat 235.000 de conturi în ultimele şase luni în cadrul luptei împotriva mesajelor care promovează terorismul. Acestea se adaugă celor din luna februarie, când Twitter a dat publicităţii pentru prima oară o evaluare, ceea ce ridică la un total de 360.000 numărul conturilor cu un conţinut terorist suspendate de la mijlocul lunii 2015. 

Compania a reafirmat cu această ocazie că nu are "niciun algoritm magic" pentru a identifica conturi teroriste pe Internet. Ceea ce au indicat şi alţi actori importanţi ai internetului în trecut. 

La fel ca Marea Britanie, mai multe guverne au crescut presiunea pentru întărirea luptei împotriva propagandei jihadiste on-line. 

Comisia parlamentului britanic recomandă consolidarea resurselor poliţiei antiteroriste, responsabilă cu supravegherea internetului. Mai neobişnuită pare recomandarea sa de a se recurge la creatorii de jocuri video pentru a contracara propaganda jihadistă.

SURSA: Agerpres