Concluzia preliminară a anchetei deschise în noiembrie 2010 de Executivul comunitar este că Google acordă un tratament preferenţial sistematic propriului său produs de comparare a preţurilor în cadrul paginilor sale cu rezultate ale căutării generale, de exemplu prin afişarea mai vizibilă a Google Shopping. Astfel, este posibil ca Google să devieze în mod artificial traficul dinspre serviciile concurente de comparare a preţurilor, afectând capacitatea acestora de a concura pe piaţă.

"Este clar că există foarte multă concurenţă (inclusiv din partea Amazon şi eBay, două dintre cele mai mari portaluri de cumpărături online din lume) iar rezultatele Google Shopping nu au afectat concurenţa. De acea nu suntem de acord cu decizia Comisiei Europene", a declarat vice-preşedintele Google, Amit Singhal într-un mesaj postat pe blogul companiei.

În paralel, Comisia a anunţat că a deschis oficial o anchetă antitrust separată referitoare la comportamentul companiei Google în ceea ce priveşte sistemul de operare mobil Android. Ancheta va examina în principal dacă Google a încheiat acorduri anticoncurenţiale sau a abuzat de o posibilă poziţie dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicaţiilor şi serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.

În reacţie, Google afirmă că acordurile de distribuţie nu sunt exclusive, iar producătorii de dispozitive care utilizează sistemul Android pot să-şi instaleze propriile aplicaţii, precum şi aplicaţii de la alte companii.

"Nu doar Google a beneficiat de pe urma succesului Android. Dezvoltatorii pot ajunge la audienţe uriaşe şi pot construi afaceri solide. De asemenea, consumatorii au acces la alegeri fără precedent la preţuri reduse. Aşteptăm să discutăm aceste chestiuni în detaliu cu Comisia Europeană în lunile următoare", afirmă directorul de inginerie de la Android, Hiroshi Lockheimer, într-un mesaj postat pe blogul companiei.

Google are zece săptămâni la dispoziţie pentru a răspunde la acuzaţiile venite de la Comisia Europeană. O soluţie amiabilă este în continuare posibilă însă, în cel mai rău caz, Google ar putea primi o amendă echivalentă cu 10% din cifra sa de afaceri, adică peste şase miliarde de dolari.AGERPRES