Potrivit AFP, Google are în plan să se extindă. Grupul american a anunţat marţi că va investi un miliard de euro în Germania, până în 2030, în infrastructuri de tip „cloud” şi energiile regenerabile necesare pentru funcţionarea lor.

„În Germania, până în 2030, investiţiile în infrastructurile digitale şi energia curată se vor ridica la un miliarde de euro”, a informat grupul american într-un comunicat de presă.

Mai exact, Google își dorește să extindă centrul său de „cloud” amplasat la Hanau, în apropiere de Frankfurt, vestul Germaniei, care are deja o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi. În același timp, grupul american intenţionează să creeze un nou centru de stocare a datelor la Brandenburg, o regiune din jurul capitalei Berlin.

O altă investiție anunțată de Google vizează instalațiile de energie regenerabilă „solară şi eoliană” din Germania, care vor putea alimenta până la 80% din instalaţiile sale din această ţară.

„Este vorba de un pas important spre atingerea obiectivului nostru de decarbonizare până în 2030”, a informat grupul american.

Planurile Google pentru următorii ani

Pentru a reuși să își atingă toate obiectivele pe care le are, Google se va alia cu subsidiara germană a grupului francez de utilităţi Engie, care îi va livra o cantitate totală de 140 de Megawaţi de energie verde.

Amintim faptul că stocarea datelor, prin intermediul centrelor de cloud, face obiectul unor numeroase critici pentru consumul său mare de energie electrică, în ciuda acestui lucru însă, Guvernul german a salutat noile investiţii anunţate de Google.

Astfel, ministrul Economiei, Peter Altmaier a apreciat că este vorba de un semnal puternic privind atractivitatea primei economii europene.

De menționat este faptul că, până în prezent Grupul Google dispune de patru centre în Germania, la Berlin, Frankfurt, Hamburg şi Munchen, unde lucrează aproximativ 2.500 de angajaţi. Totodată, domeniul cloud, şi la nivel mai general locul unde sunt stocate datele colectate cu privire la cetăţenii europeni, a devenit în ultimii ani un subiect de importanţă strategică.