Aceste conturi au utilizat publicitatea pe YouTube, Google, Gmail şi pe platform de anunţuri DoubleClick de la Google pentru a creea campanii care intenţionau să provoace neînţelegere între oameni pe baza unor chestiuni variind de la rasa de imigrare până la drepturile de arme

Google nu a identificat numărul de conturi şi anunţuri asociate cu Agenţia de Cercetare pentru Internet, legată de Kremlin, care a cumpărat anunţuri pe Facebook şi Twitter.

Compania a declarat anterior că nu a găsit nicio dovadă a acestui tip de activitate.

Este posibil ca multe dintre conturi să nu fie legate de IRA (Irish Republican Army) și că sfera intermedierii rusești depășește ceea ce Facebook și Twitter au identificat până acum.

De asemenea, Google are două grupuri de politici pentru a se ocupa de cine poate crea conturi şi cine poate cumpăra publicitate, fiind mai greu pentru companies ă controleze conturile care au creat pagini de YouTube fără să plătească bani pentru a face publicitate sau pentru promovarea paginilor.

“Aruncăm o privire mai atentă pentru a investiga încercările de a abuza de sistemele noastre, de a colabura cu cercetători şi de a oferi asistenţă pentru anchetele în curs de desfăşurare”, a transmise Faville.

La fel ca Facebook și Twitter, Google și compania mamă Alphabet au convenit să depună mărturie în cadrul audierilor publice în fața Senatului și comisiilor de informații de la 1 noiembrie, au declarat surse din toate cele trei companii pentru CNN. Google se va întâlni, de asemenea, în mod privat cu comisiile Senatului și ale Camerei de Informații înainte de audierea publică de luna viitoare, a confirmat o sursă din cadrul companiei.

Facebook, care a identificat 470 de conturi legate de Agenția de Cercetare pentru Internet, și-a împărtășit constatările atât cu Twitter, cât și cu Google. Folosind aceste date, Twitter a găsit aproximativ 200 de conturi legate de IRA.

Google este cel mai mare vânzător de publicitate online, cu o cotă de venituri mai mare de 40% pentru publicitatea digitală în Statele Unite. YouTube, pe care Google o deține, este cel mai mare serviciu video online din lume.

Separat luni, Microsoft a declarat că investighează pentru a vedea dacă au fost difuzate anunțuri similare prin intermediul serviciilor sale.

"Luăm în serios rapoartele privind utilizarea necorespunzătoare a platformei noastre. Prin urmare, investigăm și dacă se descoperă o activitate necorespunzătoare, vom lua măsuri pentru a minimiza o astfel de utilizare abuzivă în viitor", a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft la CNN.