Compania Google se confrunta cu un proces din partea unei universitati americane si a unei mici companii, fiind acuzata ca a folosit tehnologie brevetata in principala sa componenta, sistemul de cautare pe internet, informeaza Associated Press.

O plangere a fost inaintata unui tribunal din Texas de catre Northeastern University si Jarg Corp, o mica companie fondata de un profesor al universitatii. Jarg Corp este unica detinatoare a brevetului asupra unei tehnologii de cautare, anuntata in 1997, cu un an inaintea aparitiei Google.

Cazul este concentrat asupra tehnologiei brevetate “Distributed Computer Database System and Method”, care a fost inventata de Kenneth Baclawski, un profesor asociat al Universitatii Northeastern si co-fondator al Jarg. Baclawski a descris pentru prima oara metoda de cautare si obtinere de informatii din baze mari de date in 1994. Michael Belanger, co-fondator si presedinte Jarg, a declarat a devenit constient de faptul ca tehnologia lor este folosita de Google in urma cu mai multi ani, dar nu a dispus de resursele necesare pentru un proces.

In urma procesului, Northeastern University si Jarg Corp vor sa demonstreze ca Google foloseste tehnologia inventata de ele si sa fie rasplatite pentru drepturile de proprietate intelectuala.

Google considera procesul neintemeiat.

Sursa: AP