Compania se foloseşte de două structuri, cunoscute sub numele de „Double Irish” şi „Dutch Sandwich”, pentru a-şi proteja majoritatea profiturilor de impozite. Aceste structuri implică transferarea veniturilor dintr-o subsidiară irlandeză într-o companie olandeză care nu are angajaţi, iar de acolo într-o cutie poştală din Insulele Bermude deţinută de o altă companie înregistrată în Irlanda. 

Suma de bani transferată de Google în 2016 prin această structură fiscală a fost cu 7% mai mare faţă de anul anterior, potrivit declaraţiilor depuse de companie la Camera de Comerţ din Olanda, conform Digi24.

„Plătim toate taxele datorate şi respectăm legislaţia fiscală în fiecare ţară din lume în care desfăşurăm activităţi. Rămânem dedicaţi să contribuim la dezvoltarea ecosistemului online”, a afirmat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Google.

Google este presată de instituţiile de reglementare şi de autorităţile guvernamentale ale unor state din toată lumea pentru că nu plăteşte taxe suficiente. Anul trecut, Google a scăpat de plata unor taxe de 1,12 miliarde de euro în Franţa, după ce o instanţă de judecată a stabilit că subsidiara sa din Irlanda, care obţine venituri din publicitatea vândută de companie în Franţa, nu deţine o bază de operaţiuni permanentă în această ţară.

Comisia Europeană a analizat modalităţi prin care să oblige companiile americane din sectorul tehnologiei, care folosesc structuri fiscale similare, să plătească taxe mai mari.

Guvernul irlandez a modificat în 2015 legislaţia fiscală astfel încât aranjamentele fiscale de tip „Double Irish” să nu mai fie posibile, dar companiile care folosesc structura respectivă pot continua să o facă până la sfârşitul lui 2020.

Potrivit declaraţiilor financiare depuse de Google în Statele Unite, compania a plătit în 2016, la nivel global, un impozit  pe profit de 19,3%, nivel  obţinut prin transferarea majorităţii profitului operaţiunilor internaţionale în entitatea înfiinţată în Bermude.

Profitul total înainte de taxe obţinut de Google în străinătate a fost, la sfârşitul lui 2016, de 60,7 miliarde de dolari, potrivit datelor depuse de companie la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare.

Legislaţia fiscală adoptată în Statele Unite în decembrie încurajează companii precum Google să repatrieze o mare parte din numerar, pentru că acestea vor beneficia, o singură dată, de un impozit pe profit de 15,5%. Ulterior, profitul obţinut în afara SUA va fi impozitat cu 10,5%, dar companiile vor putea deduce obligaţiile fiscale din străinătate.

Legislaţia americană va impune şi o taxă de 13,1% pe redevenţele încasate pentru unele brevete în străinătate, ceea ce ar putea afecta licenţele acordate de subsidiara din Bermude pentru drepturi de proprietate intelectuală unor alte subsidiare străine.

Google Ireland încasează majoritatea veniturilor internaţionale din publicitate ale companiei, iar apoi transferă banii la subsidiara olandeză Google Netherlands Holdings. O subsidiară a Google din Singapore care colectează majoritatea veniturilor companiei din regiunea Asia-Pacific procedează la fel.

Compania olandeză transferă apoi banii către Google Ireland Holdings Unlimited, care are dreptul să acorde licenţe de proprietate intelectuală în afara SUA. Compania respectivă este stabilită în Bermude, unde nu se plăteşte impozit pe profit. Utilizarea celor două entităţi irlandeze este supranumită „Double Irish”, iar folosirea subsidiarei olandeze, care este intermediară între cele două companii irlandeze, este numită „Dutch Sandwich”.