Procesul a fost intentat la un tribunal federal din Manhattan de Gucci, Yves Saint Laurent şi alte mărci deţinute de compania Kering SA. Acestea au cerut despăgubiri şi o hotărâre judecătorească pentru presupusa încălcare a legilor privind mărcile comerciale şi înşelătoria.

Compania Alibaba este acuzată că a participat la fabricarea, oferirea spre vânzare şi traficul de produse contrafăcute purtând mărcile respective fără permisiunea lor.

Un purtător de cuvânt a Alibaba, Bob Christie, a declarat: "Continuăm să lucrăm în parteneriat cu numeroase branduri pentru a le ajuta să îşi protejeze proprietatea intelectuală şi avem un istoric solid în acest sens. Din nefericire Kering Group a ales calea unui litigiu inutil în locul unei cooperări constructive. Credem că această plângere nu are fundament şi vom lupta împotriva ei".

Preocupările legate de prezenţa unor produse false pe platformele Alibaba, inclusiv piaţa online Taobao, au urmărit compania ani la rând, deşi SUA au scos Taobao de pe lista sa cu "pieţe notorii" în 2012, graţie progreselor înregistrate.

Aceasta este a două oară în mai puţin de un an când brandurile Kering dau în judecată Alibaba pentru presupusă vânzare de produse contrafăcute.

Un proces precedent a fost intentat în iulie dar a fost retras în aceeaşi lună, cu posibilitatea de a fi reluat în timp ce Kering a lucrat cu Alibaba la o soluţie, potrivit documentelor judiciare.

Plângerea depusă susţine că Alibaba şi entităţile asociate "oferă publicitate şi alte servicii esenţiale pentru ca firmele care se ocupă de contrafacere să îşi vândă produsele contrafăcute clienţilor lor din Statele Unite".

Documentele depuse în instanţă citează, de exemplu, o geantă Gucci contrafăcută oferită la preţuri de 2-5 dolari fiecare de un comerciant chinez cumpărătorilor care vor cel puţin 2.000 de bucăţi. O geantă Gucci autentică se vinde cu 795 de dolari.

Alibaba a permis vânzările de produse contrafăcute chiar şi când a fost informată în mod expres că respectivii comercianţi vând produse false, afirmă plângerea.

Kering Group vrea un ordin judecătoresc care, între altele, să împiedice Alibaba să ofere sau să faciliteze vânzarea de produse contrafăcute şi despăgubiri nespecifice care ar putea include 2 dolari pe fiecare produs contrafăcut.