Ultimul mare târg de electronice din acest an îşi va deschide porţile pentru public săptâmâna aceasta  (6-11 septembrie). IFA Berlin (Internationale Funkausstellung) este,  alături de Consumer Electronics Show din Las Vegas, Mobile World Congress din Barcelona, CeBIT din Hanovra şi Computex din Taipei, unul dintre cele mai importante târguri de tehnologie din lume. Ediţia cu numărul 53 va fi spectaculoasă, având în vedere produsele care vor fi anunţate aici de către producători consacraţi precum Samsung, LG, Sony, Lenovo, HTC, Philips etc.
Anul trecut, târgul din capitala Germaniei a fost vizitat de peste 240.000 de persoane, iar valoarea comenzilor s-a apropiat de patru miliarde de euro. Anul acesta, numărul total al firmelor expozante ar putea trece de 1.500, iar cel al vizitatorilor, de 250.000 de persoane. Majoritatea expozanţilor speră ca produsele expuse la Berlin să devină vedetele sezonului de cumpărături din ultimul trimestru al anului, cel mai important şi mai profitabil pentru companii.
Smartphone-urile, în prim-plan
Ca în fiecare an, telefoanele inteligente vor fi în centrul atenţiei, iar cele mai populare, în prezent, sunt cele cu diagonale ale ecranului de peste 5 ­inchi (13 cm), aşa-numitele „phablets“. Unul dintre cele mai aşteptate dispozitive este Samsung Galaxy Note 3. Sud-coreenii au lansat primele două generaţii la IFA, iar dacă ar fi să păstreze tradiţia, cea mai nouă generaţie a acestui terminal va fi lansată tot în cadrul târgului. Despre Note 3, se zvoneşte că ar putea fi lansat în mai multe variante, cu ecrane de 5,5 inchi, 5,7 inchi şi 6 inchi. Terminalul va avea un procesor  Qualcomm Snapdragon 800 de 2,3 GHz, memorie RAM de 3 GB, cameră foto de 13 megapixeli şi sistem de operare Android 4.3. Rivalii de la Nokia ar putea veni în Germania cu un phablet de 6 inchi, Lumia 1520. Acesta va avea un ecran full HD, procesor Qualcomm Snapdragon cu patru nuclee, cameră foto de 20 de megapixeli şi sistem de operare Windows Phone. Este foarte probabil, însă, ca finlandezii să amâne lansarea acestui telefon, urmând să îl prezinte în cadrul unui eveniment separat, după ce Apple va introduce noile sale produse, în data de 10 septembrie. Japonezii de la Sony sunt determinaţi să îi eclipseze pe sud-coreenii de la Samsung, organizând un eveniment în aceeaşi zi, dar cu două ore mai devreme. Vedeta Sony va fi telefonul Honami i1. Se presupune că va avea un  ecran de 5 inchi, full HD, procesor de 2,2 GHz, memorie RAM de 2GB, cameră foto de 20 de MP şi suport LTE.
Având în portofoliu cel mai bun telefon Android din Europa, modelul One, taiwanezii de la HTC  se pregătesc să lanseze la IFA, One Max, un telefon cu ecran de 5,9 inchi, procesor de 2,3 GHz şi memorie RAM de 2GB. Un phablet ar putea prezenta şi chinezii de la Lenovo, care au cucerit piaţa de PC-uri, depăşindu-i pe americanii de la HP. Compania asiatică caută să îşi diversifice portofoliul, iar pe lângă PC-uri, la standul lor, vizitatorii ar putea vedea mai  multe smartphone-uri şi tablete. Conaţionalii de la Umeox au confirmat că vor prezenta în cadrul târgului cel mai subţire smartphone din lume, Umeox X5, care are o grosime de doar 5,6 mm. Alte companii chineze care pregătesc surprize la IFA sunt Huawei şi ZTE.
După ce LG a dezvăluit telefonul G2, care va face concurenţă modelului Galaxy Note 3, toată lumea este curioasă acum în legătură cu tableta LG G Pad. Se zvoneşte că va avea un ecran de 8,3 inchi, 2 GB RAM, procesor Qualcomm Snapdragon 800.
Tablete, hibrizi şi ceasuri inteligente
Tablete sunt aşteptate şi de la taiwanezii de la Asus, iar francezii de la Archos au anunţat deja că vor prezenta cinci noi modele la Berlin. Sony, în schimb, va lansa un nou laptop Vaio care se poate transforma în tabletă. Compania a prezentat un clip scurt, care nu dezvăluie însă prea mult din noul produs. Anul trecut, niponii au lansat Vaio Duo 11, un ultrabook care poate fi folosit şi pe post de tabletă. O aglomeraţie foarte mare va fi probabil la standul Samsung, de la care toată lumea aşteaptă ceasul inteligent. Sud-coreenii au confirmat, în luna martie a acestui an, că lucrează la dezvoltarea unui ceas inteligent botezat Galaxy Gear. Acesta va funcţiona ca un accesoriu pentru telefonul inteligent, fiind capabil să afişeze alerte, mesaje şi notificări. Dispozitivul ar putea avea un eran de 2,5 inchi, procesor de 1,5 GHz, Bluetooth şi NFC. Piaţa globală de ceasuri inteligente va depăşi cinci milioane de unităţi în 2014, potrivit celui mai recent studiu Canalys. Anul acesta, estimarea este de 500.000 de ceasuri inteligente. În 2012, au fost vândute 330.000 de unităţi, cei mai importanţi jucători fiind Sony şi Motorola. Şi despre Apple, compania care produce terminalele iPhone şi iPad, s-a scris că lucrează la dezvoltarea unui ceas inteligent, însă reprezentanţii companiei nu au confirmat niciodată acest zvon. De asemenea, majoritatea presei internaţionale a scris că Apple pregăteşte, în data de 10 septembrie, un eveniment la care va prezenta noi produse, care coincide cu târgul de la Berlin. Evenimentul  nu a fost confirmat oficial până în prezent.
Televizoare OLED, mai accesibile?
În ceea ce priveşte televizoarele, anul trecut, chinezii de la Haier au impresionat asistenţa cu modelul Gaze TV, care poate fi controlat cu privirea. Producătorii clasici au venit la târg cu televizoare 4K şi OLED de mari dimensiuni. Televizoarele OLED curbate de la LG şi Samsung au fost lanste la preţuri prohibitive, de peste 8.000 de euro. Anul acesta, majoritatea se aşteaptă ca aceste produse să devină mai accesibile. În ceea ce priveşte tehnologia 3D, aceasta a intrat într-un con de umbră.  Panasonic a expus anul trecut un TV 3D diagonala de 103 inchi (260 de cm), care permitea vizionarea de conţinut 3D fără ochelari, atâta vreme cât stăteai într-un anumit unghi. Este de aşteptat ca japonezii să  vină anul acesta cu o tehnologie 3D îmbunătăţită._
ISTORIC
La IFA a fost lansat primul televizor accesibil maselor
Puţini ştiu că târgul IT din Berlin a început să fie organizat începând cu anii ‘20.  Prima ediție a avut loc în anul 1924, iar până în 1939 a fost un eveniment anual. Din 1950 până în 2005, expoziția a fost organizată o dată la 2 ani.
La IFA a fost prezentat, în anul 1935, primul magnetofon, modelul Magnetophon K1, iar patru ani mai târziu, primul televizor, accesibil pentru majoritatea oamenilor. Modelul Einheits-Fernsehempfänger E1 avea un ecran de 20 de centimetri, însă producţia sa la scară largă a fost întreruptă de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.  Tot la IFA Berlin a fost prezentată, în anul 1962, prima casetă audio, de către olandezii de la Philips.

250.000 de vizitatori sunt aşteptaţi să treacă pragul târgului de la Berlin anul acesta