În opinia acestuia, Banca Centrală va face unele mişcări în ceea ce priveşte dobânda de politică monetară şi, mai ales, în privinţa nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO), care, corelate cu scăderea dobânzilor la depozite, vor conduce la scăderea dobânzilor la credite.

‘Sunt convins că BNR – este o convingere personală – va face nişte paşi, nişte mişcări în ceea ce priveşte dobânda de politică monetară şi mai ales în ceea ce priveşte nivelul RMO, care, corelate cu scăderea dobânzilor la depozite, vor conduce la scăderea dobânzilor la credite. Şi când vorbesc despre scăderea dobânzilor vreau să fiu înţeles că vorbesc despre dobânzile la lei şi nu la valută. La valută mi-e greu să fac o analiză, întrucât nu deţin informaţiile necesare’, a spus Gheţea.
Nevoia de depozite se simte diferit în piaţa bancară

Acesta a explicat că, în prezent, în ceea ce priveşte economisirea, se înregistrează o situaţie puţin diferită de cea obişnuită şi anume că băncile mergeau ‘cam în aceeaşi direcţie’ cu schimbarea dobânzilor la depozite.

‘Acum, în mod firesc, a apărut o oarecare separare, în sensul că unele bănci au redus dobânzile, altele au preferat să rămână la niveluri mai înalte şi chiar negociază dobânzi mai înalte. Este normal în actuala conjunctură internaţională, în care băncile din unele ţări europene mai direct, mai indirect, au menţionat că subsidiarele lor ar trebui să se descurce cu resursele locale şi este normal să existe un anumit interes pentru depozitele locale. Pe acest fond, însă, eu cred că în 2012 vom asista la o reducere a dobânzilor la depozite şi, pe acest fond, şi o reducere a dobânzilor la creditare’, a explicat Gheţea.

Potrivit acestuia, la creditarea în lei au apărut primele dobânzi foarte joase, apropiate de cele practicate la euro. El a dat ca exemplu CEC Bank, unde dobânzile la creditele în lei sunt de 5,97%, cu DAE de 8,74%.

‘Sunt lucruri care se întâmplă. Nu în premieră, căci există şi alte bănci care încep să reducă dobânzile. Acest lucru este foarte important pentru reluarea creditării’, a precizat preşedintele ARB.
El a subliniat că în condiţiile noului regulament de creditare a persoanelor fizice, emis de BNR, este important ca băncile să ceară dobânzi mai mici, pentru a putea să acorde, totuşi, ‘nişte credite cât de cât vizibile’.

‘Altfel, dacă se înnăspresc şi condiţiile şi creştem şi dobânzile nu se mai califică nimeni (pentru credit – n.r.)’, a adăugat Gheţea.
Creditarea companiilor e mai importantă decât cea destinată populaţiei

Acesta a ţinut să atragă atenţia că nu trebuie să ne intereseze doar dobânda la creditele pentru persoanele fizice, ci foarte importantă este dobânda la creditele pentru companii.

‘Cred că foarte importantă pentru toată lumea este dobânda la creditele pentru persoanele juridice pentru ca acestea să poată funcţiona, să poată angaja salariaţi care,, la rândul lor să poată lua credite pentru realizarea diverselor proiecte pe care le au’, a conchis şeful ARB.

Te-ar putea interesa și: