Autorii studiului cer o reclasificare urgentă a gheparzilor de la specie ''vulnerabilă'' la specie ''pe cale de dispariţie''. Considerat cel mai mic animal de pradă, în pofida vitezei sale ce poate atinge 120 de kilometri pe oră, ghepardul are nevoie de spaţii mari cu densitate de carnivore redusă pentru a nu se confrunta cu competiţia unor prădători mai redutabili, cum sunt leii sau leoparzii. Din acest motiv, ghepardul colindă zone întinse mult în afara zonelor protejate. Aproximativ 77% din habitatul său se află în afara acestor parcuri şi rezervaţii, ceea ce-l face deosebit de vulnerabil în faţa braconierilor şi a activităţilor umane care le ameninţă habitatul, scrie Agerpres.

Potrivit studiului, mai mult de jumătate dintre gheparzii care mai există se concentrează în şase ţări din sudul Africii. În Zimbabwe, populaţia de gheparzi a scăzut de la aproximativ 1.200 la doar 170 de animale în 16 de ani, cauza principală fiind schimbările majore în regimul terenurilor. În Asia, gheparzii au fost, practic, eradicaţi. Ar mai trăi mai puţin de 50 în Iran. Potrivit precedentelor estimări, populaţia mondială de gheparzi se ridica la aproximativ 100.000 la începutul secolului trecut.Conform studiului realizat de Societatea Zoologică din Londra şi organizaţia de apărare a mediului Wildlife Conservation Society (WCS), ameninţările cu care se confruntă acest prădător legendar au trecut neobservate mult prea mult timp.

'Având în vedere natura discretă a acestei feline, a fost dificil să strângem informaţii ferme despre această specie, ceea ce a dus la situaţia de a fi trecută cu vederea', a declarat dr. Sarah Durant, de la Societatea Zoologică din Londra, autorul principal al studiului.'Descoperirile noastre arată că nevoia de spaţiu mai mare pentru ghepard combinată cu un spectru complex de ameninţări cu care se confruntă în sălbăticie înseamnă că este probabil ca această specie să fie mult mai vulnerabilă la dispariţie decât s-a crezut anterior', a spus autoarea.

O altă mare preocupare a cercetătorilor legată de gheparzi este traficul ilegal cu pui de ghepard, alimentat de cererea din statele din Golf. Puii pot valora până la 10.000 de dolari bucata pe piaţa neagră. Potrivit Fondului de conservare a gheparzilor, circa 1.200 de pui de ghepard au fost traficaţi din Africa în ultimii 10 de ani, dar în jur de 85% dintre ei au murit în timpul călătoriei.

La recenta conferinţă CITES din Africa de Sud (Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie), guvernele au convenit să aplice noi măsuri pentru a rezolva această problemă, înăsprind condiţiile de utilizare a social media pentru a face publicitate vânzării exemplarelor de gheparzi.

Pentru a recunoaşte pe deplin amploarea ameninţării cu care se confruntă în prezent gheparzii, raportul face apel la Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) pentru a schimba pe Lista sa Roşie clasificarea celui mai rapid animal terestru de la specie ''vulnerabilă'' la specie ''pe cale de dispariţie''. Acest lucru ar ajuta la concentrarea sprijinului internaţional pentru conservarea unei specii care, se tem autorii, se îndreaptă spre dispariţie într-un ritm tot mai rapid.

Raportul a fost publicat în revista americană ''Proceedings of the National Academy of Sciences''.

Te-ar putea interesa și: