Combinatul de la Slatina a fost construit în urmă cu 50 de ani  și a bifat o producție de peste 9,5 milioane de tone de aluminiu.

Cea mai mare producție a fost înregistrată în anul 2008, o cantitate de 265.000 de tone de aluminium primar, iar odată cu venirea crizei producția a scăzut semnificativ, abia în ultimii 2-3 ani, compania reușind să-și stabilezeze producția la un nivel de aproape 200.000 de tone.

Industria din România nu știe și nu poate să prelucreze ce producem noi, astfel că cea mai mare parte a producției noastre este exportată în țări din Uniunea Europeană, Turcia și Serbia, a precizat Gheorghe Dobra, directorul general al companiei, într-o conferință de presă organizată cu prilejul aniversării a 50 de ani de la înființare.

Potrivit acestuia, 70% din aluminium primar produs de Alro ia calea exportului, în timp ce la aluminium prelucrat (care reprezintă aproximativ un sfert din total) exporturile ajung la 95%. Principalele piețe externe pentru aluminium prelucrat produs la Slatina și care este folosit în industria auto și cea aeronautică sunt UE, SUA, Israel și Franța.

Continuă investițiile

Alro va continua modernizarea operaţiunilor, având un buget de 59 de milioane de dolari pentru 2015. Acestea vizează creșterea eficienței unității, precum și a capacității de reciclare, împreună cu extinderea portofoliului de produse. În ultimii 10 ani, ca urmare a unor investiţii în valoare de peste 500 de milioane de dolari, dintre care 100 de milioane de dolari pentru proiecte de protecţia mediului, Compania a modernizat echipamentele, pentru a rămâne competitivă pe pieţele internaţionale, dar şi pentru a respecta, în totalitate, reglementările privind protecţia mediului.