De cele mai multe ori, pentru a ne potoli foamea și a face pe plac papilelor gustative, mâncăm alimente pe care, probabil, le-am fi putut evita. De aceea, nutriționiștii recomandă să nu dăm iama în alimente nesănătoase și să alegem un bol cu semințe sau cu germeni, potrivit india.com.

Germenii sunt de fapt semințele de plante care nu pot încolți decât cu ajutorul apei. Procesul de germinare presupune înmuierea semințelor în apă pentru mai multe ore. Expuse la temperatura și gradul de umiditate necesare, semințele se dezvoltă într-un interval de 2 – 7 zile, în funcție de particularitățile fiecăreia. Aceste plante atât de tinere conțin foarte puține calorii și surprind prin cantitatea ridicată de vitamine (C și K), fosfor, folate, magneziu prin comparație cu plantele negerminate. De asemenea, proteinele din germeni sunt mult mai ușor digerabile.

Beneficiile germenilor

Germenii sunt o gustare ideală atunci când urmați un regim de slăbire. Sunt bogați în fibre și săraci în calorii. Prin urmare, sunt un super-aliment care poate ajuta la eliminarea surplusului de grăsime.

Îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară

Nautul negru conține o combinație unică de antioxidanți, antociani, delphindin, cianidin și petunidin, precum și fitonutrienți și ALA care mențin sănătatea vaselor de sânge și previn stresul oxidativ, reducând astfel riscul de boli de inimă. Mugurii de Chana au vitamine și minerale esențiale precum vitamina A, B6, zinc și mangan, care ajută la sănătatea părului dumneavoastră.

Echilibrează nivelul zahărului din sânge

Carbohidrații complecși din chana se digeră lent, iar fibrele solubile reglează absorbția zaharurilor în sânge. Indicele glicemic scăzut previne creșterea bruscă a zahărului din sânge, ne menține sătui mai mult timp, evitând astfel senzația de foame.

Cresc funcțiile creierului:

Chana încolțite conțin vitamina B6, adică piridoxină, precum și colină, stimulente pentru promovarea releului de semnale către și de la creier prin intermediul nervilor și creșterea memoriei, dispoziției, concentrării.

Și pentru digestie

Chana sunt pline de nutrienți și sunt foarte solubile, îmbunătățind procesul digestiv.

Cum se consumă germenii

Se pot consuma în diferite moduri. De exemplu, pot fi mâncați cruzi într-un sandviș sau o salată. Germenii pot fi ușor de adăugat la mese calde, cum ar fi mancăruri de orez, omletă sau supe. De asemenea, germenii pot fi adăugați în piureuri sau pot fi transformați într-o pastă si pot fi consumați pe pâine sau pe legume.

Semințele germinate pot contine bacterii nocive

Un risc legat de consumul germenilor este reprezentat de toxiinfecțiile alimentare, din cauză că germenii sunt consumați, în general, în stare crudă sau sunt gătiți foarte puțin. Motivul pentru care consumul acestor muguri este riscant este legat de condițiile de cultivare, caracterizate prin umiditate si temperaturi crescute. În astfel de medii, bacteriile dăunătoare, cum ar fi E. Coli si Salmonella se pot dezvolta.