Marea criză ar fi la numai un pas. Bundesbank: „O catastrofă economică pentru noi toți”

Sursa: Dreamstime

Marea criză ar fi la numai un pas, dacă Berlinul ar spune adio zonei euro! Ieșirea din zona euro ar fi o "catastrofă economică", a avertizat șeful Bundesbank. Joachim Nagel a subliniat importanța menținerii Germaniei în cadrul monedei unice europene. El vede extremismul de dreapta ca pe un factor care poate afecta prosperitatea țării și poate descuraja investițiile străine.

Președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Joachim Nagel, a atras atenția asupra pericolului reprezentat de extremismul de dreapta pentru prosperitatea Germaniei.

El a avertizat că o ieșire din zona euro ar fi o „catastrofă economică pentru noi toți”.

Într-un interviu acordat grupului de presă Funke, Nagel a subliniat că extremismul poate descuraja investitorii și lucrătorii calificați să vină în Germania. Acest lucru ar contribui astfel la slăbirea economiei.

„Fac apel la toată lumea să nu subestimeze pericolul extremismului de dreapta”, a declarat Nagel.

Zona euro sau Uniunea Europeană, piatra de temelie a prosperității

El a avertizat și împotriva posibilității ca Germania să iasă din zona euro sau din Uniunea Europeană.  Joachim Nagel a descris aceste entități ca fiind „piatra de temelie a prosperității noastre”.

Cu toate că recunoaște dificultățile cu care se confruntă țara, Nagel a subliniat că piața forței de muncă din Germania este stabilă și șomajul este la un nivel redus.

Joachim Nagel/SURSA FOTO: Deutsche Bundesbank

Joachim Nagel a cerut mai multă ambiție în reducerea taxelor și a birocrației

În ceea ce privește politica fiscală, oficialul german a cerut mai multă ambiție în reducerea taxelor și a birocrației.

El a menționat că legea privind oportunitățile de dezvoltare conține mai puține facilități fiscale decât s-a planificat inițial. În plus, el a subliniat importanța implementării acesteia.

Deși nivelul facilităților fiscale a fost inițial planificat la șapte miliarde de euro, acesta a fost redus la 3,2 miliarde de euro pe an.

Statul german are capacitatea să se redreseze

Anul trecut, Joachim Nagel a respins ideea că Germania este „bolnavul Europei”. El a apreciat că situația economică cu care se confrunta țara este temporară. El a mai spus că statul german are capacitatea să se redreseze.

Chiar dacă există date economice dezamăgitoare, Nagel a subliniat importanța încrederii în potențialul economiei germane.

Deși previziunile economice pentru 2023 și 2024 au fost revizuite în jos din cauza unor factori precum activitatea industrială slabă și criza din construcții, șeful Bundesbank a spus că rămâne optimist cu privire la perspectivele de redresare.