Merkel a afirmat că Germania și Spania au o poziție identică în ceea ce privește constituirea uniunii bancare europene, a uniunii europene de capital și creșterea capacității zonei euro de a face față crizelor. Legat de promovarea uniunii economice și monetare europene, cele două state, împreună cu Franța, au elaborat deja proiectele aferente reformei economice a UE, potrivit site-ului Radio China.

În ceea ce privește problema refugiaților și imigranților, liderii celor două țări susțin deopotrivă că UE are nevoie de un proiect comun. Diminuarea numărului de imigranți ilegali africani sosiți în Europa constituie centrul activităților UE legate de refugiați și imigranți. Uniunea este nevoită să coopereze cu țările africane, să acorde sprijin țărilor afectate de refugiați, să sprijine și să stimuleze dezvoltarea regiunii, pentru soluționarea acestei probleme, a declarat Merkel.

La rândul său, Pedro Sanchez a arătat că statele Uniunii Europene trebuie să acționeze unitar pentru întâmpinarea provocărilor. Proiectul de reformă a UE prezentat de Germania și Franța reprezintă un pas important în realizarea unificării uniunii economice și monetare europene, pentru realizarea integrării europene.