'Există zone de umbră', a recunoscut într-o conferinţă de presă, la Berlin, ministrul economiei Sigmar Gabriel, prezentând aceste cifre.

Serviciile sale sunt responsabile să dea undă verde, în fiecare caz în parte, exporturilor din industria de apărare. În momentul preluării mandatului în 2013, social-democratul german a anunţat că doreşte să pună capăt practicilor, în opinia lui, prea tolerante care au condus, de exemplu, la exporturi către regimuri autoritare.

Berlinul doreşte să fie mai calculat în special cu privire la exporturile de arme de calibru mic şi să se preocupe în mai mare măsură de viitorul produselor germane deja exportate.

Dublarea exporturilor în 2015 – la 8 miliarde de euro faţă de 4 miliarde de euro anul precedent – ţine de 'factori excepţionali', a explicat ministrul. Printre aceşti factori, un contract important de aeronave de realimentare cu Marea Britanie şi o livrare de rachete către Coreea de Sud, două operaţiuni cu ţări aliate şi care nu au nimic ce poate fi criticat, a explicat Sigmar Gabriel.

Printre aceste exporturi s-a numărat şi o livrare de tancuri Leopard către Qatar în valoare de 1,6 miliarde de euro, aprobată în 2013 de guvernul precedent. Sigmar Gabriel a precizat că nu ar fi aprobat această livrare dacă decizia i-ar fi aparţinut.

SURSA: Agerpres