În primul trimestru al anului 2020, PIB-ul german a scăzut cu 2,2% față de cele trei luni anterioare, fiind în continuă scădere din cauza efectului pandemiei de coronavirus. Practic, în prima fază a stării de urgență, între ianuarie și martie, consumul a scăzut cu 3,2% față de al patrulea trimestru din anul 2019, iar exporturile cu 3,1%.

Aceasta este cea mai puternică contracție a economiei germane după criza financiară din 2008/2009 (în primul trimestru din 2009, PIB-ul german s-a contractat cu 4,7% față de trimestrul anterior), precum și a doua cea mai gravă scădere din istoria Germaniei reunificate. Și nu numai. Odată cu revizuirea în sens negativ a PIB-ului în al patrulea trimestru din 2019 (de la 0% la -0,1%), Germania intră oficial în recesiune tehnică (astfel se definește o schimbare conjuncturală negativă a PIB-ului pentru două trimestre consecutive), scrie La Stampa.

Prin urmare, PIB-ul Germaniei va scădea într-un mod mult mai accentuat în trimestrul al doilea, iar experții prevăd o contracție cu 10% pentru această perioadă. Guvernul german se așteaptă la o contracție record de 6,3% în acest an.