Berlinul nu intenționează să răspundă niciunei sancțiuni americane introduse pe conducta de gaz Nord Stream 2, în ciuda faptului că nu este de acord cu poziția SUA care avertizează că implicarea în proiect reprezintă o amenințare pentru NATO, a declarat Cabinetul federal al Germaniei într-un document luni, potrivit sputniknews.

„Guvernul nu va iniția discuțiile despre măsuri de represalii, sancțiuni diplomatice sau interdicții de intrare împotriva celor responsabili pentru sancțiunile Nord Stream 2. Guvernul consideră că astfel de măsuri nu sunt utile. În plus, guvernul atrage atenția asupra faptului că contra măsurile pentru sancțiuni nu pot fi introduse decât în acord cu Uniunea Europeană ”, se arată în documentul cabinetului.

În același timp, parlamentarii au reiterat respingerea sancțiunilor internaționale și și-au exprimat convingerea că implicarea în proiectul de gaze nu reprezintă un risc pentru NATO.

„Guvernul federal nu este de părere că politica germană față de Nord Stream 2 amenință NATO”, se arată în documentul cabinetului.

În februarie, președintele SUA, Donald Trump, și-a exprimat aprobarea pentru a percepe sancțiuni împotriva proiectului Nord Stream 2, o conductă dublă de 745 de mile care va transporta aproape 2 trilioane de metri cubi de gaz pe an. 

Proiectul este o asociere comună între Rusia Gazprom și alte cinci companii, inclusiv Uniper și Wintershall din Germania. Conducta va transporta gazul din Rusia în Germania prin apele teritoriale sau zonele economice exclusive din Danemarca, Finlanda, Germania, Rusia și Suedia. Washingtonul s-a opus mult timp proiectului, în timp ce a încercat să-și promoveze gazul natural lichefiat pe piața europeană.