Germania surprinde întreaga Europă după ultima decizie anunțată cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mai exact, potrivit ultimelor informații, autoritățile germane au trimis o recomandare.

Potrivit unui proiect de declarație, acestea susțin că vaccinul anti-covid produs de AstraZeneca nu trebuie să fie folosit în cazul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani.

Anunțul a fost făcut în contextul în care nu s-a dovedit încă care ar fi efectul asupra persoanelor care se încadrează în această categorie de vârstă.

Decizia luată de Germania

Conform Financial Times, într-o declarație a Comisiei Permanente pentru Vaccinuri din cadrul Institutului Robert Koch, principala agenție de sănătate publică din Germania, se spune că „nu există date disponibile în prezent pentru a stabili cât de eficient este vaccinul peste 65 de ani”.

Tocmai din acest motiv, comisia a recomandat folosirea vaccinului doar pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.

De cealaltă parte însă, conform RKI, cele două vaccinuri anti-covid aprobate de autoritățile Uniunii Europene, BioNTech / Pfizer și Moderna, spre deosebire de AstraZeneca, acestea au fost considerate „echivalente din punctul de vedere al siguranței și eficacității”.

Șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, a venit și el cu o serie de precizări în urmă cu câteva zile.

Acesta spunea recent pentru cotidianul La Repubblica că este foarte posibil ca mai multe țări să folosească acest vaccin doar pentru tineri. În orice caz, el mai sublinia faptul că în prezent nu există suficiente vaccinuri pentru întreaga populație.

„Avem date care arată o producție masivă de anticorpi împotriva virusului la vârstnici, similar cu ceea ce vedem la persoanele mai tinere. Este posibil ca unele țări, din prudență, să folosească vaccinul nostru pentru tineri. E bine. Nu există suficiente vaccinuri pentru toată lumea. Deci, dacă vor să folosească un alt vaccin pentru persoanele în vârstă și vaccinul nostru pentru cei mai tineri, care este problema?”, spunea șeful AstraZeneca.