Decizie de ultimă oră luată de cancelarul german, Angela Merkel. Potrivit DPA, aceasta își dorește un dialog deschis cu China, în ceea ce privește aprobarea reciprocă a vaccinurilor pentru a contracara pandemia de coronavirus.

Totodată, cancelarul Germaniei a subliniat faptul că această pandemie nu poate fi stăpânită decât împreună, China având un rol extrem de important în acest proces.

“Nu putem stăpâni această pandemie decât în comun”, a declarat Merkel la Berlin după ce a început conferinţa online. “China şi Germania pot juca un rol semnificativ aici”, a adăugat ea, în timpul unor discuţii online cu premierul Li Keqiang,

În același timp, Angela Merkel a cerut mai multe discuții cu privire la producţia de vaccinuri şi o aprobare bilaterală acolo unde este posibil, “cel puţin cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a câştiga lupta împotriva virusului”.

China și Germania își unesc forțele

De cealaltă parte, prim-ministrul chinez Li Keqiang a recunoscut diferenţe de puncte de vedere în relaţiile cu Germania, în timpul discuţiilor online cu cancelarul Angela Merkel.

“China şi Germania au opinii diferite cu privire la anumite chestiuni. Acesta este un fapt obiectiv”, a declarat Li la începutul discuţiilor online între cele două ţări.

Acesta a mai menționat că în momentul în care ambele părţi “respectă interesele de bază” şi comunică “pe baza tratamentului egal şi a non-interferenţei reciproce în afacerile interne”, atunci, acestea ar putea crea condiţii favorabile pentru a continua cooperarea fără probleme.

De menționat este faptul că, situaţia internaţională actuală trece prin schimbări complexe şi de anvergură, în opinia premierului chinez, care a subliniat în special continuarea pandemiei.

În acest context, ambele ţări susţin multilateralismul şi politica de liber schimb, a notat Li.