În discursul rostit în format videoconferinţă pe tema politicilor de apărare, ministrul apărării al Germaniei, Annegret Kramp Karrenbauer, a subliniat încă o dată importanţa ca aliat a Statelor Unite şi a adăugat: „Dacă vom susţine iluzia că vom putea asigura securitatea, stabilitatea şi prosperitatea Europei fără SUA şi NATO, pornind de la ideea autonomiei strategice pentru Europa, acest lucru nu va însemna altceva decât o exagerare”, transmite Sabah.

Karrenbauer a arătat că din punctul de vedere al politicilor de securitate Europa este dependentă de SUA şi că Europa trebuie să contribuie mult mai mult decât au contribuit Statele Unite până acum şi a continuat: „Fără posibilităţile nucleare şi convenţionale ale Statelor Unite, Germania şi ţările europene nu vor putea apăra pe sine. Aceasta este o realitate vizibilă.”

De asemenea, ministrul apărării Karrenbauer a atras atenţia asupra faptului că este necesar ca Europa să fie un partener puternic pentru SUA şi nu unul slab.

Karrenbauer a amintit că după alegerile prezidenţiale din SUA este posibilă anularea deciziei de retragere de către Casa Albă a aproximativ 9 500 de militari americani aflaţi în bazele militare din Germania.

„Ce s-ar fi întâmplat dacă Turcia nu era membră”

Ministrul german a afirmat: „În timpul campaniei electorale i-am auzit pe democraţi că doresc să reanalizeze foarte atent aceste planuri. Trebuie să vedem dacă acest lucru va însemna anularea totală sau parţială a acestei decizii.”

De asemenea, subliniind că Turcia este un membru strategic al NATO, Annegret Kramp Karrenbauer a spus: „Avem interese strategice cu Turcia, ţară membră NATO. Dar acest lucru nu reprezintă un obstacol pentru abordarea subiectelor dificile. Trebuie să ne gândim şi la ceea ce s-ar fi întâmplat dacă Turcia nu era ţară membră NATO.”