‘Pentru a asigura bunăstarea Germaniei pe termen lung, avem nevoie şi de imigraţie calificată. Punctul nevralgic există nu doar în rândul absolvenţilor cu diplome’, se arată într-un comunicat, al ministrului german al muncii, Ursula von der Leyen.

Lista meseriilor specializate, explică Ministerul Economiei, are o legătură cu ‘cartea albastră europeană (permisul de muncă – n.r.)’, menit să faciliteze sosirea în UE a imigranţilor înalt calificaţi şi să faciliteze accesul studenţilor în universităţi.

Obiectivul tuturor acestor măsuri este de a încerca să umplem golurile de pe piaţa muncii germane care, potrivit diverselor studii, are nevoie de ingineri şi medici, dar şi de tehnicieni şi operatori.

Potrivit EFE, în lista publicată luni se regăsesc în principal meserii din sectorul industrial şi medical.

Biroul federal de muncă a reamintit că nu pot aspira să lucreze în Germania infirmierii şi îngrijitorii care provin din ţările identificate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca înregistrând un deficit de personal în domeniul sanitar. Această restricţie îi afectează pe specialiştii din majoritatea ţărilor africane şi pe mai mulţi asiatici, dar şi pe cetăţenii din El Salvador, Haití, Honduras, Nicaragua şi Peru. AGERPRES