Câștigarea banilor prin prostituţie se complică în Germania. Atât prostituatele cât şi locaţiile unde se practică cea mai veche meserie din lume urmează a fi mai intens controlate. Aşa prevede noua „Lege de reglementare şi de protecţie a persoanelor care activează în branşa prostituţiei”, care intră în vigoare la 1 iulie.

„În Germania este mult mai dificil să deschizi un chioşc decât un bordel”, explica în urmă cu un an fosta ministră pentru familie, Manuela Schwesig, în momentul în care prezenta proiectul de lege în Bundestag. Multe prostituate lucrează în Germania în condiţii inumane. Nimeni nu controlează care este situaţia din bordeluri.

Teama de înregistrarea oficială

Prin noua lege, prostituatele vor fi obligate să se înregistreez oficial şi să accepte consiliere din partea serviciilor medicale comunale. Şi casele de toleranţă vor necesita o autorizaţie care va fi eliberată doar dacă sunt îndeplinite condiţii minime de igienă, sănătate, dar şi de spaţiu.

Prin prevederile legii se vor interzice bordelurile în sistemul Flatrate ca şi aşa-numitele Rape-Gang-Bang-Partys, forma de sex în grup, în care o femeie îi satisface pe mai mulţi bărbaţi în paralel. Se va interzice şi contactul sexual fără prezervativ. În plus, clienţii care apelează, în cunoştiinţă de cauză, la persoane obligate să se prostitueze vor fi pedepsiţi.

Persoanele care lucrează în branşa prostituţiei se tem de înregistrarea obligatorie. „Panica se extinde”, ne explică Silvia Vorhauer din cadrul Misiunii de la Miezul Nopţii (Mitternachtsmission) din Dortmund, care le consiliează pe cele care renunţă să îşi mai ofere serviciile sexuale. Multe se tem de înregistrare, nu puţine sunt cele care se gândesc că ” nu mă pot înregistra şi să port autorizaţia la mine, mai bine renunţ”.

Revenirea la ilegalitate?

Consiliera considera că înregistrarea obligatorie este inutilă. „De ce nu pot femeile să se prezinte pur şi simplu la oficiul pentru impozite şi să se înregistreze acolo? Înregistrarea lor la primărie atrage stigmatizarea şi condamnarea femeilor”, ne mai spune Silvia Vorhauer. Ea crede că femeile vor prefera atunci să lucreze în ilegalitate, ceea ce devine periculos. Dar noua lege are şi părţi bune. Vorhauer salută „obligativitatea înregistrării stabilimentelor în care se practică prostituţia”. Extrem de critică faţă de noua lege este poziţia Uniunii Federale a Prestatorilor de Servicii Sexuale, a „Punctului de contact şi consiliere pentru prostituate Hydra”, ca şi a oganizaţiilor de ajutor ”Sowoldi”  şi ”Sisters”, care se ocupă de victimele traficului de persoane şi de femeile obligate să se prostitueze.

 

În vreme ce pentru unii obligativitatea înregistrării este pusă sub semnul întrebării, în contextul „protecţiei datelor personale”, pentru ONG-urile care consiliează şi ajută victimele traficului de persoane şi ale prostituţiei forţate măsurile de protecţie sunt mult prea slabe.

Dar care sunt femeile care au nevoie de protecţie? Şi dacă au nevoie, care sunt măsurile care chiar le-ar ajuta? În aceste puncte nu există consens nici în domeniul prestatorilor de servicii sexuale şi nici în rândul organizaţiilor care oferă consiliere şi ajutor .

În Germania, piaţa prostituţiei valoarează miliarde de euro

Potrivit unor aprecieri, numărul celor care îşi oferă serviciile sexuale în Germania este apreciat a fi între 200.000 şi 500.000. Din totalul acestora, circa 95 la sută sunt femei. Afacerea se consumă în bordeluri, baruri, locuinţe private, cluburi sau pe străzi.

În 2002, intra în vigoare „Legea pentru reglementarea situaţiei juridice a prostituatelor”, considerată fundamentală în lupta pentru drepturile prostituatelor. Se eliminau atunci prevederile care incriminau prostituţia ca fiind imorală, prostituatele se puteau angaja cu carte de muncă, îşi puteau obţine în instanţă drepturile băneşti şi primeau chiar şi o pensie. 

Emanciparea prostituatelor se lasă însă aşteptată. Ele nu profită de cadrul legislativ modificat. Doar un procent din prestatoarele de servicii sexuale lucrează pe baza unui contract legal. Un sondaj de opinie realizat de Universitatea Evanghelică din Freiburg a scos la iveală faptul că marea majoritate a celor chestionate nu declară că lucrează ca prostituate, mai ales când este vorba despre asigurările medicale.

Noua lege, valabilă de la 1 iulie 2017, este menită a corecta prevederile celei adoptate în 2002. Fosta responsabilă pentru familie în cadrul cabinetului Merkel, Manuela Schwesig, spune că „mi-aş fi dorit să abordăm mai intens aceste teme încă din legislatura anterioară, de mulţi ani situaţia este inacceptabilă în Germania. După mulţi ani de stagnare, trebuie să facem ceva împotriva exploatării în prostituţie”.

 

Articol realizat de Astrid Prange de Oliveira și Alina Kühnel pentru DW.com