'În opinia mea, SUA nu reprezintă un oponent, ci mai degrabă cel mai important partener şi aliat al nostru din afara Uniunii Europene. America este mai mare decât Casa Albă. Trump nu va schimba asta. El poate posta pe Twitter oricât de mult doreşte'', a scris Maas.

Oficialul german a reluat astfel mesajul transmis în urmă cu zece zile, când a spus că Europa nu se mai poate baza total pe Donald Trump şi că trebuie să strângă rândurile după ce preşedintele american a calificat Uniunea Europeană drept 'inamic' în privinţa comerţului.

"Nu ne mai putem baza pe deplin pe Casa Albă", a declarat şeful diplomaţiei germane pentru grupul de presă Funke.

"Pentru a ne menţine parteneriatul cu SUA, trebuie să îl reajustăm. Prima consecinţă clară nu poate fi decât să colaborăm şi mai strâns în Europa. Aceasta nu trebuie să se lase divizată, oricât de tăioase ar fi atacurile verbale şi oricât de absurde ar fi postările pe Twitter", a adăugat Heiko Maas.

La 23 martie au intrat în vigoare în SUA noi tarife vamale, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, iar începând cu data de 1 iunie aceste tarife sunt aplicate şi producătorilor din UE.

De asemenea, Donald Trump a anunţat că Washingtonul va introduce şi tarife vamale de până la 25% pentru importurile de autoturisme şi piese auto din UE, o măsură care ar duce la creşterea costurilor vehiculelor, ar afecta vânzările de automobile şi locurile de muncă din industria auto.