În aprilie, autorităţile estimau pentru anul în curs o expansiune a celei mai mari economii europene de 1,8%, iar pentru 2015 de 2%. Exporturile ar urma să înregistreze un avans de 3,4% în 2014 şi de 4,1% în 2015, în timp ce importurile vor creşte cu 4% şi, respectiv, cu 5,5%.

'Economia germană este afectată de turbulenţele externe. Crizele geopolitice au sporit, de asemenea, incertitudinile în Germania şi avansul moderat al economiei mondiale are impact asupra PIB-ului', a afirmat ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel.

Cererea pe plan intern ar urma să urce cu 1,4 anul acesta şi cu 1,7% în 2015, faţă de estimarea din aprilie privind un avans de 1,9% şi, respectiv, 2,1%.

Investiţiile brute de capital vor înregistra o expansiune de 3,2%, în 2014, şi de 3,3%, în 2015, a adăugat Sigmar Gabriel.

Principalele institute de cercetare economică din Germania – Ifo (Munchen), DIW (Berlin), IWH (Halle) şi RWI (Essen) – au recomandat recent autorităţilor de la Berlin să majoreze investiţiile publice pentru a stimula creşterea economiei.

Astfel, experţii susţin că Guvernul german trebuie să majoreze cheltuielile în sectorul public, având în vedere că situaţia bună în care se află finanţele publice ale Germaniei oferă spaţiu de manevră.

'Pe partea cheltuielilor, investiţiile publice ar trebui majorate în acele domenii care au potenţialul de a stimula creşterea', se arată în raportul elaborat de Ifo, DIW, IWH şi RWI.

În ultimele luni, au apărut numeroase semnale de alarmă pentru economia germană, motorul economiei europene, care în al doilea trimestru a înregistrat o scădere a PIB de 0,2%, după o creştere de 0,7%, în primele trei luni. AGERPRES