Potrivit surselor citate, Titus  Corlățean, actualmente președintele comisiei de politică externă de la Senat, este propunerea cu care liderul Victor Ponta a venit în cadrul conducerii  partidului, ca înlocuitor pentru Mircea Geoană. Geoană ar putea cel mult să fie numit, drept compensație, în locul lui Corlățean la comisie.

Numai că rocada are unele hibe. Dacă pentru schimbarea lui Corlățean cu Geoană la șefia acestei comisii parlamentare nu este nevoie de noi alegeri, pentru șefia Senatului, retragerea sprijinului politic al PSD pentru Mircea Geoană echivalează cu redeschiderea cursei pentru această funcție.

Potrivit regulamentului Senatului, fiecare partid politic parlamentar poate veni cu o propunere de candidat la acest post. În prezent, pe hârtie, actuala Putere are o majoritate de un vot în plenul Senatului și poate forța alegerea unui reprezentant de-al PDl, UNPR sau PDL în fruntea  Senatului. În practică, potrivit unor surse social-democrate, înafară de voturile propriului partid și cele ale PNL, Ponta ar miza pe concursul unor voturi din zona senatorilor UDMR, nemulțumiți de relația cu PDL, cazul senatorului Gyorgy Frunda sau Verestoy Attila.

Câțiva dintre senatorii PSD, apropiați ai președintelui PSD Victor Ponta, au cerut săptămâna trecută revocarea lui Mircea Geoană din funcția de președinte al Senatului. Liderul grupului, senatorul Ilie Sârbu, a întrebat în ce calitate s-a dus Geoană în America deoarece pe el nu l-a informat.