Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, vineri, după întâlnirea cu FMI, CE şi BM, că trebuie găsită formula juridică pentru aprobarea unui buget cu deficit de 5,9% până pe 10 decembrie, când se întâlneşte boardul FMI, el subliniind că următoarea tranşă de la FMI este prioritate naţională.

Geoană a făcut apel la celelalte partide politice pentru a identifica această soluţie juridică prin care să se permită unui Guvern interimar să elaboreze şi să trimită Parlamentului un proiect de buget până pe 10 decembrie.

El a adăugat că viitorul Guvern, de după alegerea viitorului preşedinte al României, poate să vină cu o rectificare bugetară la începutul anului 2010, dar care va păstra aceeaşi ţintă de deficit, respectiv 5,9%.
Geoană a spus că viitorul Guvern va avea posibilitatea ca, în afara obiectivului de deficit, de 5,9%, să îşi stabilească priorităţile guvernării, prin intermediul unei rectificări.

FMI vine din nou, după ce vom avea Guvern

El a arătat că, pe lângă adoptarea bugetului până în 10 decembrie şi stabilirea ţintei de deficit bugetar de 5,9%, vor mai trebui adoptate în Parlament, până la sfârşitul anului sau începutul anului viitor, Legea responsabilităţii fiscale, Legea unitară a pensiilor şi Legea unitară a salarizării.
Geoană a arătat că s-a convenit cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale să vină iar în România pentru discuţiile cu viitorul Guvern.

Membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional s-au întâlnit, joi seară, la Palatul Victoria, cu premierul interimar, Emil Boc, pentru a discuta despre acordul încheiat de România cu instituţia financiară, la întâlnire participând şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

SURSA:Mediafax