Preşedintele PSD Mircea Goană a declarat, luni, că România are nevoie de un Minister al energiei şi resurselor pentru a putea gestiona mai bine strategia în acest sector şi obligaţiile faţă de Uniunea Europeană.

„Avem obligaţii pentru eficientizarea sectorului energetic, e vorba de celebra directivă 20-20-20 care se referă la reducerea cu 20% de către statele membre a gazelor cu  efect de seră, creştrea cu 20% a eficienţei energetice şi unei ponderi de energiei regenerabilă de  20% din totalul producţiei”, a declarat Geoană la a patra ediţie a conferinţei Energy in Central & Eastern Europe.  

Trei milioane de hectare pentru bioamsă

Geoană mai vrea ca imdediat după conferinţa de la Copenhaga (în decembrie, la Copenhaga va avea loc o conferinţă de două săptămâni, în cadrul căreia liderii lumii vor încerca să găsească o soluţie globală la schimbările climatice) să existe o revizuire a strategiei naţionale energietice care să se facă în Parlament prin lege organică.

Preşedintele PSD a propus şi realizarea unui parteneriat între Ministerul Agriculturii şi viitorul Minister al Energiei prin care cele 3 milioane de hectare necultivate să fie redate agricuturii dar în scopul producerii de biomasă. Totodată el a mai arătat că cele două ministere ar trebui pe viitor incluse în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării, care ar trebui să introducă printre obiectivele sale subiecte referitoare la securitatea energetică şi cea alimentară a României.

Geoană a mai spus că România trebuie să ştie să îşi joace inteligent cartea poziţiei geostrategice pe care o deţine din punct de vedere al transportului de enregie. „Trebuie ştiut faptul că proiectul South Stream are nevoie de platoul continental românesc pentu a ajunge în Balcani. Trebuie să jucăm inteligent această carte”, a mai spus liderul PSD.

El a mai afirmat că viitorii preşedinţi ai României şi ai Ucrainei ar trebui să vadă problema platoului continental românesc ca un subiect de concordie şi nu de discordie.