"O bancă de dezvoltare pe care o vom propune marţi (când are loc o conferinţă a Institutului Aspen – n.r.), care să se bazeze pe forţa CEC şi pe alte instrumente colaterale, trebuie făcută. Nu pot să stau cu un sistem bancar care, în condiţii de criză, a stopat finanţarea către economia reală. Există o discuţie avansată cu privire la transformarea CEC într-o bancă de dezvoltare pentru IMM-uri, în principal, pentru că antreprenorii români au fost cei mai văduviţi de capital şi finanţare în această criză", a afirmat Geoană.

El a adăugat că, astfel, CEC va fi, în continuare, o bancă a micilor deponenţi şi va avea garanţia suverană a statului român, dar se va capitaliza şi îşi va îndrepta cu prioritate investiţiile şi creditele către IMM şi către agroindustrie.

"Există un anumit tip de gândire avansată cu privire la un astfel de subiect. Nu pot să spun eu astăzi dacă exact formula pe care o propunem din partea unor profesionişti din ţară şi din străinătate va fi cea reţinută de către Guvern, dar se va întâmpla ceva", a menţionat el.

 "Sunt convins de asemenea că o idee care este în evaluare şi destul de avansată de a folosi Eximbak, a doua bancă de stat românească – vorbesc de pârghiile statului român, vorbesc de patriotism economic – de a folosi Eximbank, eventual printr-o capitalizare suplimentară, pentru a stimula şi politici industriale, pe lângă stimularea de exporturi româneşti. Există ideea să facem un fond de infrastructură, să facem un fel de bancă de infrastructură, în care statul să pună o parte din bani, mergem şi adunăm bani de pe pieţe şi, pe lângă banii europeni şi banii publici care trebuie cheltuiţi mai bine, mai eficient, să mai aducem capital şi energie în economie", a mai spus Geoană.

El a adăugat că este vorba de "un patriotism economic" şi nu este îndreptat împotriva capitalului străin, dimpotrivă.

Mircea Geoană a mai spus că nu este suficient că România "stă cuminte în colţul său şi scrie la dictare" şi trebuie să aibă curajul să propună un alt model de societate.

SURSA: Mediafax