‘Liderii europeni au decis să facă tot ce este necesar pentru a se asigura că aceasta (zona euro) continuă să funcţioneze şi pentru a-i menţine coeziunea. Şi o pot face, consider că dispun de resursele şi capacităţile necesare pentru a reuşi’, a declarat secretarul american într-o conferinţă la Chicago, transmisă pe internet.

Guvernul american menţine acest discurs de şase luni, ca răspuns la apelurile pentru o nouă contribuţie a Statelor Unite la resursele financiare ale Fondului Monetar Internaţional.

Marţi, directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a cerut celei mai mari puteri mondiale să sprijine efortul instituţiei de a-şi mări resursele financiare, însă acest apel are puţine şanse de a fi ascultat, din cauza politicii interne americane.

Geithner a lăudat progresul zonei euro din ultimele luni în constituirea unui fond european de apărare împotriva crizei. ‘Sunt etape promiţătoare, foarte importante pentru ieşirea din această criză şi reducerea riscului pe care îl reprezintă ea pentru Statele Unite şi alte ţări din lume’, a afirmat ministrul american de finanţe. ‘Mai au un drum lung de făcut. Va fi un proces fragil şi nesigur, extrem de dificil de parcurs pentru ei’, a adăugat acesta.

SURSA: Agerpres