Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, s-a declarat încrezător că Europa va rezolva criza datoriilor de stat şi consideră că economia americană este suficient de puternică pentru a rezista oricăror efecte ale situaţiei din zona euro, transmite Bloomberg.

„Europa are capacitatea de a soluţiona această situaţie. Cred că o vor rezolva”, a declarat Geithner într-un interviu la Bloomberg Television.

Oficialul a mai afirmat că nu crede că problemele din Europa vor afecta Statele Unite, deoarece „economia noastră este tot mai solidă. Vedem multă putere, creştere şi încredere”.

Bursa de la New York a fost afectată de criza datoriilor de stat din Europa, înregistrând scăderi importante în ultima perioadă, la fel ca alte pieţe din întreaga lume, pe fondul temerilor că Europa nu va putea controla criza.

Indicele Standard & Poor’s 500 a pierdut 1,9% din valoare în şedinţa de vineri, în timp ce moneda euro a scăzut sub pragul de 1,24 dolari pentru prima dată din octombrie 2008.

Geithner a calificat fondul de 750 miliarde euro (1.000 miliarde de dolari) pregătit de UE şi FMI pentru stabilizarea pieţelor financiare drept „un pas enorm de important” care va ajuta statele din zona euro să reducă deficitele bugetare.

SURSA: Mediafax