Pretul gazului natural la bursa de la New York a atins cea mai mica valoarea din ultimele 13 luni. Motivul a fost increderea mare din piata survenita dupa anuntul Departamentului pentru Energie american, referitor la majorarea cantitatii de gaz din depozite cu doua miliarde de metri cubi, ajungand in prezent pana la aproape 95 miliarde metri cubi.

La inchiderea de ieri, gazul era cotat la 6,4190 dolari/un milion de BTU (British thermal units). Astazi, in timpul orarului de tranzactionare, cotatia gazului a mai scazut pana la valori de 6,15 dolari, ultima cotatie de la ora redactarii materialului fiind de 6,2480 dolari/MMBTU.

Asadar, primul motiv care a fost pe buzele analistilor la vederea preturilor-record a fost faptul ca este destul gaz in stocuri. „Este evident ca paita este foarte bine alimentata” spune George Ellis, director al companiei de brokeraj BMO capital Markets din New York. „Sunt cateva rapoarte care indica faptul ca iarna va fi anul acesta mai blanda in regiunile din Est, care de regula consuma foarte mult”.

Al doilea motiv consistent este, in opinia lui Elliot, chiar inrautatirea climatului economic din SUA. O economie in contractie are nevoie de mai putin gaz. In conditiile in care stocurile sunt chiar mai mari decat anul trecut, iar consumul va fi redus, este de la sine inteles ca surpulus este, procentual, mult mai mare. Iar companiile din domeniile industrial si comercial, unde s-au simtit cele mai mari restrangeri de activitate, consuma 42% din totalul SUA.