Purtătorul de cuvânt al CE, Colombani, a recunoscut că ancheta CE este cauzată între altele de plângerea Lituaniei privind activitatea Gazprom, precum şi de monitorizarea pieţei energiei de către CE şi informaţiile participanţilor la monitorizare, precum şi de propriile inspecţii din septembrie anul trecut efectuate la firmele din Europa Centrală şi de Est.
"Am efectuat inspecţii, pentru a obţine informaţii. Suntem interesaţi în mod deosebit de acordurile pe termen lung ale Gazprom privind furnizarea gazului (…). Ancheta se ocupă de furnizarea gazului în opt state ale UE – Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Estonia, Lituania şi Letonia" – a menţionat purtătorul de cuvânt. A avertizat însă că ancheta poate fi extinsă la alte ţări din regiune în urma informaţiilor primite în cursul realizării ei.
Mai devreme, Colombani a recunoscut că una din cauzele începerii procedurii antimonopol împotriva Gazprom este menţinerea preţurilor mari la gaz în Europa Central-Răsăriteană, deci şi în Polonia, cu toată criza şi scăderea preţului în Europa Occidentală. A confirmat că ancheta se referă numai la Gazprom, nu şi la firmele care colaborează cu concernul rus în regiune.
A explicat că este vorba de indexare, adică de condiţionarea preului gazului în contractele cu Gazprom de preţul petrolului, care cuprinde şi un contract polonez pe termen lung privind furnizarea gazului din Rusia. În februarie anul curent, Regia Poloneză de Petrol şi Gaz (PGNiG) a depus la Curtea de Arbitraj din Stokholm o plângere împotriva Gazprom şi a firmei sale Gazprom Eksport, cerând schimbarea principiilor de stabilire a preţului la gaz.
SURSA: RADOR