Exportatorul rus de gaze naturale Gazprom se teme că va pierde o parte din pieţe din cauza creşterii neaşteptate a producţiei în SUA, favorizată de noi noi tehnici de extracţie, potrivit publicaţiei Kommersant, prelată de Reuters.

Gazprom subliniază, într-un document care va fi prezentat consiliului de administraţie, reducerea vânzărilor de gaze, în special în Europa.

“Situaţia este agravată de ceea ce se poate numi o revoluţie în extragerea gazelor naturale din surse netradiţionale în SUA. Dacă în urmă cu câţiva ani nimeni nu miza pe o creştere rapidă a producţiei în SUA, în prezent toate companiile evidenţiază perspectiva producţiei de gaze din şisturi bituminoase, ceea ce ar putea modifica fundamental piaţa mondială”, potrivit documentului.

Gazele naturale conţinute de şisturile bituminoase sunt dificil de extras, însă au un potenţial imens, notează AFP. Surplusul de gaze din SUA este deja orientat spre pieţele din Uniunea Europeană, arată documentul. De menţionat că, în prezent, Gazprom deţine, direct sau indirect, monopolul pe importurile de gaz ale multor ţări europene. 

Producţia de gaze a Rusiei a scăzut cu 13% în 2009, comparativ cu anul precedent, influenţată de reducerea cererii în Europa.

SURSA:Mediafax