Luna trecută, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream urmând în schimb să construiască un gazoduct spre Turcia.

'Proiectul South Stream este închis. Conducta Turkish Stream este singura rută prin care 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti, care în prezent sunt livrate via Ucraina, pot fi furnizate. Nu există alte variante. Partenerii noştri europeni au fost informaţi de acest lucru, iar sarcina lor este acum să pună la punct infrastructurile necesare de la graniţa dintre Turcia şi Grecia', a spus Alexei Miller. 'Partenerii europeni au la dispoziţia doar câţiva ani. Este un calendar foarte scurt. Pentru a respecta termenul limită eforturile destinate construirii de noi conducte în ţările UE trebuie să înceapă imediat, altfel gazul va ajunge pe alte pieţe', a spus Miller.

Conducta South Stream, ale cărei lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ar fi urmat să lege Rusia de Bulgaria, pentru a se îndrepta apoi spre Europa Centrală, prin Serbia, Ungaria şi Slovenia. Gazoductul era prevăzut să aibă o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an, iar costurile proiectului erau estimate la 40 de miliarde de dolari.

În schimb, Gazprom şi compania turcă Botas au semnat luna trecută un Memorandum de înţelegere pentru construirea unei conducte submarine cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia. Aceasta în condiţiile în care Rusia furnizează deja gaze naturale Turciei prin conducta Blue Stream.

Te-ar putea interesa și: